Milica Đurđević Stamenkovski, Boško Obradović i Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović javno je uputio poziv kolegama na desnici da dogovore zajednički nastup na izborima. Sa druge strane, kolege iz Zavetnika i Dveri kažu da su oni poziv uputili Jovanoviću i da ne vide problem da se formira jedna kolona, te im nije jasno što Jovanović postavlja uslov da nema saradnje sa vlastima. Konkretnog odgovora na pitanje, nema. I poslednjih dana situacija je identična: dve strane međusobno pozivaju jedna drugu, ali dogovor o zajedničkom nastupu nije ni na vidiku.

Na vanrednoj konferenciji za medije, predsednik Novog DSS Miloš Jovanović uputio je otvoren poziv kolegama sa desnice, iz Dveri i Zavetnika, da se formira jedna zajednička kolona na izborima.

Jovanović je rekao da je stav stranke čiji je predsednik, ali i POKS-a sa kojima su u koaliciji „NADA“, šest meseci nepromenjen i da su ga iznosili i javno i „iza zatvorenih vrata“ – najodgovorniji postupak jeste jedna lista pet parlamentarnih desno orijentisanih stranaka koje su jasno rekle da su protiv francusko-nemačkog sporazuma.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon toga uputio je i zvaničan poziv kolegama da se izjasne da li im je prihvatljivo da nema saradnje sa režimom i da sarađuju sa ostatkom opozicije u smeni vlasti.

Zavetnici: Jovanoviću smo uputili poziv, odgovor čekamo već neko vreme

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski odgovorila je direktno Jovanoviću i navela da je njemu poziv otvoren već neko vreme.

„Kolegi Milošu Jovanoviću uputila sam poziv u ime državotvornog saveza koji čine Zavetnici, Dveri i ugledni srpski intelektualci, tako da je to kucanje na otvorena vrata, kao što sam i ranije kazala. Poziv je obnovljen i osnažen i od strane ostalih iz našeg saveza. I očekujemo odgovor već neko vreme. U nekoliko navrata predsednik NDSS je afirmisao ideju o dve ili više kolona desnice. Ako se predomislio, to nam je drago i očekujemo da i zvanično prihvati naš poziv za širenje Nacionalnog okupljanja“, navela je Đurđević Stamenkovski za Novu.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Osim toga, sagovornica Nove kazala je da je uslov Dveri i Zavetnika da se odbaci francusko-nemački plan, koji je prihvatila vlast, i kako kaže deo opozicije.

„Ako postoji spremnost da se okupimo oko tog principa, koji je branio i NDSS, da na toj bazi gradimo snažan opozit režimu kao proletos, i da taj princip bude nezaobilazan nakon izbora u cilju odbrane države, onda nema prepreka da ubrzamo razgovore i da se ne igramo gluvih telefona preko medija“, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Obradović: Ne razumem zašto nam Jovanović postavlja uslov da nema saradnje sa vlastima

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za Novu da ne razume zašto sada Jovanović postavlja uslov da nema saradnje saradnje sa vlastima. Još jednom je ponovio da je stav Dveri da treba da ode aktuelna vlast, ali da se ne vrate ni predstavnici bivšeg režima.

„Okupljanje patriotskih i državotvornih snaga je treći put u odnosu na sadašnju i bivšu vlast. Poziv koji smo uputili kolegama iz Novog DDS (NDSS) i POKS proistekao je iz naše dobre saradnje u odbrani suvereniteta i Ustava zemlje. Ne mogu da razumem zašto sada kolega Miloš Jovanović nama, sa kojima se borio protiv francusko-nemačkog plana, postavlja kao uslov bespogovornu saradnju sa onima koji su taj isti plan otvoreno podržali, podržavajući na taj način Vučića i aktuelnu vlast“, istakao je Obradović za Novu.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Kako Obradović dodaje, Dveri i Zavetnici traže da se „probriselska vlast i probriselska opozicija“ obavežu da će odbaciti francusko-nemački ultimatum i da neće biti sankcija Rusiji.

„To je naš uslov za bilo kakvu postizbornu saradnju, a mi se biračima obavezujemo na to“, zaključio je Obradović.

Dveri i Zavetnici se ukrupnili, Jovanović govorio da je bitno da se promeni vlast nakon izbora

Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici nedavno su objavile formiranje „srpskog državotvornog bloka“.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Njihovi lideri Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski rekli su da je time počelo „veliko nacionalno okupljanje“ koje je, kako su naveli , otvoreno za sve patriotske i državotvorne stranke, parlamentarane i vanparlamentarne, kao i organizacije i pojedince.

Za to vreme veoma je uočljivo odsustvo lidera Novog DSS Miloša Jovanovića.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako saznaje portal Nova.rs, Jovanović poslednja dva meseca izbegava sve dogovore o ujedinjenju desnice na nastupajućim izborima.

“Dveri i Zavetnici su više puta pokušavali da s njim dođu do dogovora o koaliciji. Milošu je nuđeno da bude nosilac liste na parlamentarnim izborima, da bude kandidat za premijera, čak i da NADA dobije najviše poslaničkih mesta u koaliciji nakon izbora. Međutim, on stalno odlaže dogovor, a u poslednje vreme plasira ideju o dve liste desnice, iako istraživanja govore da bi najbolje prošli na jednoj listi”, naveo je ranije sagovornik Nove.

Odgovarajući na pitanje oko potencijalne saradnje sa ostatkom desnice, Jovanović je u izjavi za Novu rekao da je ta saradnja apsolutno dobrodošla.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ako se svi slažu sa ovim što sam rekao da nema saradnje sa vlastima, onda je ta saradnja apsolutno dobrodošla.  Je l‘ možemo mi sami da promenimo vlast? Ne, nezavisno od istraživanja ovo kažem. Moramo da sarađujemo nakon izbora u Beogradu sa proevropskom opozicijom. Spremni smo na to. Jeste sigurni da parola da oni odu,a da se ovi ne vrate predstavlja dovoljno osnovu za promenu vlasti… Svako sa desnice, ko to želi, je dobrodošao“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare