Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je predsedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću da bi njihove dve partije mogle da nastupe zajedno na lokalnim izborima koji se održavaju na proleće. Kako saznaje portal Nova.rs, na sastanaku najmoćnijeg člana SNS i lidera socijalista, koji je održan je nakon izbora 17. decembra, razgovaralo se i o nastavku saradnje na parlamentarnom nivou, te je Vučić poručio Dačiću da nema razloga za brigu, jer će ostati deo vlasti.

Pet dana nakon izbora, koji su održani 17. decembra prošle godine, susreli su se u Beogradu na vodi nezvanični lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i zvanični lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

U prijatnom razgovoru, „na koji Ivica nije mnogo kasnio“, Vučić je, kako saznajemo, poručio Dačiću da će njihove dve stranke nastaviti saradnju na parlamentarnom nivou.

“Kako nam je rečeno, Vučić je u prvom razgovoru nakon izbora sa Dačićem rekao da očekuje od SPS-a da na predstojećim lokalnim izborima Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nastupe zajedno, odnosno na jednoj listi”, objašnjava izvor portala Nova.rs.

Podsećamo, ove godine biće održani redovni lokalni izbori u preko 100 opština i gradova, odnosno u svim onim mestima u kojima gradonačelnici i predsednici opština nisu “odlučili” da sebi skrate mandat i “ispoštuju volju opozicije” da se ide na vanredne izbore krajem 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Vučićev završni udarac za SPS?

Vučićeva ideja o formiranju pokreta, koju je još početkom prošle godine plasirao u javnosti, nije zamrla. Prema informacijama portala Nova.rs, ponovo se u krugovima vlasti govori o tome da bi pokret mogao biti formiran u narednim mesecima.

Vučićeva zamisao je da u pokret „usisa“ i socijaliste, ali i da, kako navodi naš sagovornik, Dačiću ponudi lidersku poziciju.

Vučić Dačić

Kako socijalisti nisu u poziciji da sa 6,55 odsto podrške pruže značajniji „otpor“ koalicionom partneru, ali ni da ispostavljaju zahteve, deluje da bi ulazak u Vučićev pokret definitivno oslabio SPS i dodatno smanjio njihovu podršku u biračkom telu.  Podsetimo, Dačić je pre nedelju dana poručio da nema nikakvog utapanja SPS u SNS, međutim ulazak u pokret i jedinstven nastup na izborima mogao bi da proizvede gotovo identičan rezultat.

Status koji je SPS imao 2012. godine u koalicionom aranžmanu sa SNS-om odavno je izgubljen. Naime, tada su socijalisti bili tas na vagi koji je odlučivao o tome ko će u Srbiji formirati vlast, što im je omogućilo dominantniju poziciju u odnosu na SNS i premijersko mesto za Dačića.

Međutim, dve godine kasnije, 2014., kolo sreće za socijaliste se okrenulo, pa se od tada nalaze u podređenom položaju.

Kako su se ređali izbori, tako je i SPS slabio ali se i sve više “utapao” u SNS. Birači gotovo da ne prave razliku između ove dve opcije, a kako su analitičari ranije govorili za naš portal, ni pojedini istraživači javnog mnjenja jer njihovu popularnost mere jedinstveno.

Na predsedničkim izborima 2017. i 2022. godine ove dve partije “odmerile” su zajedničkim snagama popularnost Vučića, jer su socijalisti doneli odluku da ne izađu sa svojim kandidatom već da bezrezervnu podršku pruže koalicionom partneru.

Da su naprednjaci korektan partner jedino kada njima zatreba, pokazalo se na izborima 2020. godine, ali i 2023.

Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rezultati izbora 2020. godine bili su takvi da je SNS samostalno imao većinu za formiranje vlasti na parlamentarnom nivou, ali su bili široke ruke i velikog srca pa su Dačiću dali “utešnu nagradu” – funkciju predsednika Narodne skupštine ali i jedno ministarsko mesto (prosvetu) za Branka Ružića (i mir u kući).

Tokom izborne kampanje prošle godine, moglo se pomisliti da SPS nije dugogodišnji partner SNS-a već opoziciona stranka, jer je u nekim momentima više kritike, žutih strana i napada pretrpeo SPS od strane SNS-a nego opozicija.

Jednim delom, zbog te negativne kampanje SPS se srozao na rejting sličan onom iz 2007. godine (kada su poslednji put bili u opoziciji), što ih je dovelo u još nezavidniju situaciju, ali i otvorilo mogućnost Vučiću da u potpunosti određuje pravila igre zvane vlast.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare