Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U prve dve i po nedelje izborne kampanje Socijalistička partija Srbije prikupila je čak 470.000 evra donacija za parlamentarne izbore. Reč je o 120 priloga koja su uplatila fizička lica, među kojima su brojni funkcioneri SPS. Oni su u kasu socijalista uplaćivali pojedinačne iznose veće i od 5.000 evra.

Dobar deo stranaka kampanju će finansirati uglavnom novcem koji dobiju iz budžeta. Sudeći po objavljenim podacima, Socijalistička partija Srbije dobar deo izbornog marketinga i pratećih troškova moći će da plati iz donacija.

Za manje od tri nedelje kampanje ta stranka je samo za parlamentarne izbore prikupila 54.955.000 dinara ili 467.702 evra. Do tog iznosa se dolazi kada se saberu 120 donacija koje su legle na račun SPS.

Zanimljivo je da je bilo čak 33 priloga od po 620.000 dinara. Taj iznos je gotovo na granici dozvoljenog, jer fizička lica po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti mogu donirati političkim strankama maksimalno 10 prosečnih zarada. U novembru prošle godine prosečna plata iznosila je 69.136 dinara.

Sumu od 620.000 donirali su Momčilo Mutavdžić, Kovina Ranković, Selena Nedeljković, Daniel Jevremović i drugi.

Sudeći po spisku donatora, evidentirane su i 32 donacije u iznosima od po 600.000 dinara.

Foto: N1

Toliki iznos je uplatio, primera radi, Dejan Radenković, poslanik i član Odbora direktora NIS-a, koji samo u Naftnoj industriji mesečno zarađuje oko 700.000 dinara.

Iznos od 600.000 dinara na račun SPS uplatio je i Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, koji pored te obavlja još šest visokih funkcija. Njegova mesečna primanja iznose skoro 34.000 evra, što je verovatno rekord među državnim funkcionerima.

Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Donaciju u iznosu većem 5.000 evra uplatio je i Vladan Zagrađanin, koji je u odlazećem sazivu Skupštine bio poslanik, a koji je oslobođen optužbi u aferi “Kofer”. U njegovoj imovinskoj karti piše da prima poslaničku platu ( verovatno paušal) od svega 33.000 dinara, a nije poznato kakvi su njegovi privatni izvori prihoda, koji se inače ne objavljuju javno.

Vladan Zagrađanin Foto: Vesna Lalić

Jedan od istaknutih donatora, koji je na račun socijalista uplatio 600.000 dinara, je Uglješa Marković, inače poslanik u odlazećem sazivu Skupštine. I on u parlamentu prima samo paušal od 34.000 dinara, kao šef odborničke grupe u Opštini Stari grad po sednici zarađuje 13.000 dinara, a u EPS-u kao koordinator za ekonomska pitanja zarađuje 100.516 dinara.

Od poznatijih donatora tu je i Vanja Vukić, nekadašnji državni sekretar u MUP-u, a sada је u istom ministarstvu angažovan na poslovima bilateralne saradnje. On mesečno zarađuje 76.450 dinara.

Inače, po zakonu, sve stranke su u obavezi da objave pojedinačne donacije na svom sajtu ukoliko je vrednost davanja premašila iznos jedne prosečne mesečne zarade.

Do sada je spisak donacija u kampanji vidljiv samo na sajtu SPS.

BONUS VIDEO Ponoš: Pomaže mi supruga, a ne Šreder u kampanji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare