Naprednjaci planiraju veliki predizborni skup u Beogradu početkom decembra, a prema informacijama Nove, uveliko traju pripreme i pritisci da se dođe na konvenciju SNS. Kako saznajemo, naprednjaci već pripremaju spiskove i autobuse kako se ne bi desio fijasko poput onog na kontramitingu u maju, ali među zaposlenima u javnom sektoru vlada veliki otpor.

Kako Nova saznaje, partijski skup, odnosno konvencija SNS-a u prestonici najverovatnije će se održati 2. decembra. Zbog toga se uveliko pripremaju spiskovi onih koji će doći, organizuju se autobusi, a od partijskih funkcionera se traži da ispune „normu“ i dovedu potreban broj članova i simpatizera stranke.

Kvote su već isplanirane i tačno se zna koliko koji odbor SNS mora da obezbedi za partijski skup početkom decembra. Organizuju se i autobusi, a vrh stranke ne želi ništa da prepusti slučaju kako se ne bi desio fijasko poput onog sa kontramitinga u maju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Najveći pritisak ponovo trpe zaposleni u javnom sektoru, naročito oni koji su zaposleni na određeno i zbog kojih SNS očekuje da se pojave na konvenciji koja će najverovatnije biti 2. decembra.

Slična situacija viđena je u maju ove godine kada je planiran „najveći skup u istoriji“ Srbije, koji je bio kontramiting SNS. Iako su mobilisani brojni glasači i simpatizeri SNS, očigledno je bilo da je prazan plato ispred Skupštine Srbije dočekao predsednika države i tadašnjeg šefa naprednjaka Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Gotovo identičan recept oko organizacije događaja primenjen je i u toku dosadašnje kampanje SNS, gde je veliki pritisak na birače. Tako je, na primer, u Vršcu traženo od zaposlenih u bolnicama, javnim preduzećima, vrtićima i školama da moraju da idu na miting SNS u Smederevo.

Zamenica predsednika Demokratske stranke, poslanica Dragana Rakić, inače Vrščanka, u razgovoru za Novu rekla je ranije da su joj se ovim povodom obratili radnici gradske uprave i javnih preduzeća.

Dragana Rakić, Protest Srbija protiv nasilja Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Nekoliko radnika “Drugog oktobra” iz Vršca mi se obratilo i obavestili su me da im je stigao nalog da se okupljaju u nedelju u osam sati ujutru ispred Sportskog centra “Milenijum” i kreću u Smederevo, na miting SNS“, kaže Rakić za Novu.

Organizovana „svita“ naprednjaka i u ovoj kampanji krstari od grada do grada, što beleže brojni snimci na društvenim mrežama. I dalje najveći pritisak trpe zaposleni u javnom sektoru, ali i korisnici socijalne pomoći.

O ovome je pisala i CRTA, koja je u svom istraživanju dokumentovala kakve sve pritiske trpe korisnici socijalne pomoći.

“Rukovodstvo stranke obično vrši uticaj preko rukovodstva opštine ili grada, koje je dalje zaduženo za pritisak na direktore centara ili zaposlene koji se neposredno bave poslovima materijalnih davanja i lokalnih usluga koje finansira lokalna samouprava“, navodi se u istraživanju CRTE.

Pritiske za stranački aktivizam trpe i pružaoci usluga, u ovom slučaju hranitelji i gerontodomaćice. Nekoliko sagovornika ističe da su oni često eksplicitno ucenjeni da će izgubiti licencu ukoliko ne učestvuju u stranačkim aktivnostima.

Takođe, zabeležen je i bizaran slučaj u kome je hraniteljica opomenuta zbog „stranački neprihvatljivih“ aktivnosti na društvenim mrežama, navodi Crta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare