Foto: EPA/EFE, Profimedia, Nova.rs

Međunarodna zajednica, odnosno zapadni predstavnici predlažu da se rešenje krize na Kosovu reši kroz francusko-nemački predlog. To će biti početna tačka sa koje će krenuti završni pregovori, nakon čega će biti rešeno pitanje preregistracije i ZSO, što su u ovom trenutku glavne tačke sporenja. Predlog Berlina i Pariza do sada je bila mogućnost, ali definitivno će biti okvir u kojem će tražiti konačno rešenje problema dve strane.

Ovaj predlog dolazi nakon krize koja je nastala nakon problema sa preregistracijom srpskih vozila. Zbog toga su Srbi napustili kosovske institucije.

Prva tačka međunarodnog predloga za izlazak iz sadašnje krize je da „obe strane moraju da potvrde svoju privrženost francusko-nemačkom planu i da se obe strane vrate pregovorima“

Ovakva formulacija predstavnika Kvinte znači da će će francusko-nemački predlog biti jedini okvir u okviru kojeg će se pregovarati u narednom periodu. Naravno, podrazumeva se da se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto, na kojem će jedina pravila određivati francusko-nemački predlog.

Pored toga, na stolu je predlog da se pitanje Zajednice srpskih opština rešava upravo kroz ovaj predlog.

Kosovska Mitrovica Foto: Nova.rs

Prema saznanjima Nova.rs, upravo je ovo jedna od ključnih tački sporenja. Srpska strana instistira da je pitanje ZSO već trebalo da bude rešeno Briselskim sporazumom, te da je bespredmetno uključivati ga novim predlogom.

Sa druge strane, kosovska strana prihvata ZSO, ali isključivo u okviru konačnog dogovora – to u praksi znači da je za Prištinu stavljen ad acta Briselski sporazum, kojim je predviđen ova zajednica. Predlažu da se ova asocijacija formira, ali samo sveobuhvatnim sporazumom. Srpska strana ovakav predlog ne želi da prihvati. Ova dvojnost je dovela i do ćorsokaka u situaciji na Sever.

Pročitajte još...

Dodatno, kosovska strana za će za uzvrat “ublažiti mere u vezi sa pitanjem kosovskih tablica”, što znači da neće odustati od ideje da se reši ovaj problem.

Ako se napravi konačni dogovor, očigledno da kosovska strana neće odustati od preregistracije, ali će se pronaći načini da se odluka odloži ili ublaže kazne.

Šta piše u francusko-nemačkog predlogu čije delove je ekskluzivno objavila Nova.rs

Nova.rs imala je ekskluzivno uvid u delove francusko-nemačkog predloga koji će biti ključan za rešavanje kosovskog pitanja. Kako navode naši izvori, ovo nije konačni predlog i podložan je izmenama, ali će biti okvir oko kojeg će se pregovarati.

U tom dokumentu navodi se da će Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima, te da će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Dodatno, Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime. Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

“Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno”, navodi se u sporazumu.

Detelji o ovom predlogu prvi put su objavljeni u albanskim medijima, a nekoliko dana kasnije o tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da je dobio neki papir ali da ga boli glava.

“Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, kazao je tada Vučić.

Bonus video: Atmosfera na mitingu Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare