Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za sutra u 10 sati, a kako Nova.rs saznaje članice koalicije "Srbija protiv nasilja" formiraće najmanje šest poslaničkih grupa kako bi, prema rečima naših sagovornika, imali više vremena za raspravu. Istovremeno, koalicija "NADA", koju čine Novi DSS i POKS, najverovatnije se neće deliti na dve grupe i njih će i u parlamentu predvoditi Miloš Jovanović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić biće šefica poslaničke grupe koju će činiti poslanici te stranke, ali i Pokreta slobodnih građana.

Miroslav Aleksić biće šef poslaničke grupe koju će činiti Narodni pokret Srbije, čiji je Aleksić predsednik, i Novo lice Srbije.

Zeleno – levi front formiraće samostalni poslanički klub, a kopredsednik te stranke Radomir Lazović biće šef poslaničke grupe.

PROČITAJTE JOŠ:

Po prvi put u parlamentu će se naći i stranka Srbija centar, koja će takođe imati svoj poslanički klub, a šef te poslaniče grupe biće Zdravko Ponoš.

Na čelu poslaničkog kluba Demokratske stranke biće Zoran Lutovac, a samostalni poslanički klub formiraće i Ekološki ustanak čiji će šef biti Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović biće šef poslaničke grupe koalicije NADA koju čine Novi DSS i POKS.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prema rečima naših sagovornika iz opozicije, postoji i mogućnost da se naknadno izdvoje još tri poslaničke grupe s ciljem da se na taj način poveća vreme koje opozicija ima za raspravu.

Foto: Nova“Odluka da imamo više poslaničkih klubova,a ne jedan, jeste stvar taktike i racionalnog ponašanja, jer svaki šef poslaničke grupe dobija po 20 minuta, a u slučaju da “Srbija protiv nasilja” ostane u jednom poslaničkom klubu, onda bi cela koalicija dobila toliko”, rekao je za “Novu” ovim povodom predsednik NPS Miroslav Aleksić i dodao da koalicija “Srbija protiv nasilja” nastavlja da deluje ujedinjeno u parlamentu.

Podsećamo, konstitutivna sednica Narodne skupštine zakazana je za sutra s početkom od 10 sati, na dnevnom redu je šest tačaka: potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao opozicija je donela odluku da ne predloži potpredsednika Skupštine.

“Ovo mesto po broju poslanika pripada Stranki slobode i pravde koja ima najveći poslanički klub u opoziciji, sa 19 poslanika. Ipak, SSP najverovatnije neće dati predlog za potpredsednika Skupštine, izražavajući na taj način protest protiv rada ovakvog parlamenta, gde je vlast do većine došla krađom izbora”, rekao je izvor Nova.rs.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare