kontakti zaraženih koronom
Foto: EPA/SRĐAN SUKI

Uvođenje vandrednog stanja zbog koronavirusa moglo bi da suspenduje biračko pravo i odloži nedavno raspisane izbore.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović navodi da Ustav Srbije predviđa odlaganje izbora u slučaju proglašavanja vanrednog ili ratnog stanja.

„Održavanje izbora u tim okolnostima, objektivno i bez rizika po državu i građane, nije moguće“, napominje Orlović.

Govoreći o mogućem odlaganju izbora usled širenja epidemije koronavirusa, Orlović objašnjava da bi uvođenje vandrednog stanja odlukom Narodne skupštine zbog zarazne bolesti, koja ugrožava građane, moglo da suspenduje biračko pravo najduže na devedeset plus devedeset dana.

„O suspenziji biračkog prava koje bi dovelo i do odlaganja izbora odluku donosi Narodna skupština. Ako Skupština ne može da se sastane, odluku o uvođenji vanrednog stanja donose zajednički predsednici Republike, Vlade i Narodne skupštine, dok odluku o suspenziji biračkog prava donosi Vlada uz supotpis predsednika Republike“, rekao je Orlović i dodaje da Narodna skupština postoji, iako je raspuštena zbog raspisivanja izbora, sve dok se ne konstituiše novi saziv parlamenta:

„To znači da i raspuštena Skupština može da se sastane i odlučuje u slučaju krize – ratnog ili vanrednog stanja“, kazao je on.

Pulmolog: Bolje izbegavati sva okupljanja

Pulmolog Dejan Žujović, izjavio je da je neophodno izbegavati sva okupljanja u narednom periodu, uključujući i ona koja se odnose na kampanju i susrete sa građanima.

„Apsolutno treba izbegavati sve javne skupove. Pogotovu spontane autobuse, makar služili i čašicu rakije kao prevenciju. Nemoguće je držati distancu, jer se virus prenosi vazduhom. Ne vidim zašto bi se bilo kakva masovna okupljanja dozvolila ukoliko se zatvore škole“, ističe Žujović.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja je ranije danas saopštilo da je u Srbiji je do 8 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva Covid-19, apelujući na građane da obrate pažnju na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama i podsećajući na preporuke struke da kada imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

„Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram