Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I dok se unutar Srbije broje dani do izlaska na birališta, njenim granicama se približava epidemija koronavirusa. Mogućnost zaraze alarmirala je nadležne, koji su već izašli sa predlozima zaštite. Međutim, postavlja se pitanje u kolikoj će meri izborni takmaci i zagovornici bojkota morati da redukuju svoje aktivnosti i da li će poštovati savete stručnjaka.

Na ljubljenje, grljenje i rukovanje sa građanima nijedan političar nije alergičan. Bilo da su vlast ili opozicija, njihova želja za ostvarivanje prisnosti sa građanima naročito raste sa približavanjem termina izbora. Ipak, tu bliskost bi ovoga puta mogla da omete eventualna pojava epidemije koronavirusa u Srbiji. Mogućnost da kamapanju vode „sa distance“ u odnosu na građane, nije obradovala srpske političare. Ipak, oni napominju da su spremni da poslušaju savete lekara, iako bi eventualna redukcija aktivnosti mogla da ugrozi njihove ciljeve.

Da pojava koronavirusa može i da pomogne pojedinim političkim akterima, smatra glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas, Dragoljub Draža Petrović. On ističe da bi eventualna epidemija mogla da koristi opoziciji.

„Ukoliko bi se, ne daj bože, pojavila zaraza, došlo bi do vandrednog stanja i onda bi izbori morali da budu odloženi“, objašnjava Petrović, dodajući da sumnja da će političari poštovati savete stručnjaka, jer, kako kaže, za njih ne postoji ništa vrednije od glasova birača.

„Ne verujem da bi oni prihvatili da ne smeju da se grle i ljube sa građanima. Oni će po svaku cenu grliti i konje i krave. Ukoliko im to donosi izborni rezultat“, naveo je on.

Političari obećavaju da će se konsultovati sa stručnjacima

Veroljub Arsić, narodni poslanik SNS i potpredsednik Skupštine Srbije, kazao je da će njegova stranka, u slučaju pojave koronavirusa,  kampanju bazirati na preporukama Ministarstva zdravlja:

„Ne želim da ulazim u detalje. Jedno je sigurno, nećemo nositi maske kao neki drugi što rade“, naveo je Arsić.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS-a, izjavio je da njegova stranka ima stručni tim lekara i da će poslušati sve njihove savete, osim onih koji se odnose na određene fizičke kontakte sa građanima:

„Mi ćemo se rukovati sa narodom. To se podrazumeva, nevezano da li je kornoavirus prisutan ili ne. Mi moramo da budemo bliski sa ljudima“, napominje Milićević.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju, Janko Veselinović, istakao je da će opozicione stranke, koje se nalaze u kampanji bojkota, ponašati odgovorno kako ne bi ugrozile građane. On je kazao da će, ukoliko stručnjaci preporuče zabranu fizičkog kontakta, SZS tu preporuku slediti i da će nositi maske:

„Masku u Srbiji bi trebalo svi da nose, imajući u vidu koliko je zagađen vazduh. Mi smo spremni za borbu u svim mogućim uslovima“, poručio je Veselinović.

Da će sigurno nositi zaštitnu masku, rekao je i Aleksandar Radovanović iz Pokreta slobodnih građana. On je kazao da PSG nije pravio poseban plan u slučaju koronavirusa, ali da će na narednoj sednici Izvršnog odbora biti razgovora i na temu kako koncipirati kampanju u slučaju pojave epidemije:

„Moramo svesti lične kontakte na minimum i da ispoštujemo sve mere predostrožnosti. U suprotnom bi doprineli širenju virusa, ugrožavajući sebe i svoje porodice“, upozorava Radovanović i dodaje da je siguran da će lider PSG, Sergej Trifunović, poslušati savete lekara i da će, ukoliko bude potrebno, nositi zaštitnu masku.

Uroš Piper, šef informativne službe DSS, kaže da pokret „Metla“ prati širenje koronavirusa, te da se nada da on neće doći u Srbiju. Ipak, u slučaju da se to dogodi, on je kazao da će njegova organizacija, takođe, slediti preporuke Ministarstva zdravlja:

„Sigurno bismo morali da redukujemo aktivnosti. Zavisi koje će preporuke biti, ali u svakom slučaju ćemo paziti da ne ugrozimo zdravlje građana“, rekao je Piper.

Iako ne veruje da će političari poštovati preporuke koje se odnose na izbegavanje fizičkog kontakta, Dragoljub Petrović je siguran da će se, i u izbornoj i u kampanji bojkota, koristiti zaštitne maske:

„Te maske neće biti obične, već brendirane. Svaka od njih će imati logo partije i to će sigurno biti popularnije od upaljača i hemijskih olovaka što se dele na izbornim štandovima. Pre svega, zato što se one neće držati u džepovima, već će svi moći da ih vide“, pojašnjava glavni i odgovorni urednik Danasa.