Zdravko Ponoš, intervju, podcast, potkast Miljane Nešković, Snaga uma
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika Srbije koalicije Ujedinjena Srbija, privodi kraju formiranje svog savetničkog tima za izbornu kampanju. Prema saznanjima “Nove”, u Ponošev tim ulaze Gordana Matković, bivša ministarka u Vladi Zorana Đinđića, i dr Dragan Delić, infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike.

General Zdravko Ponoš još nije krenuo u intenzivnu predsedničku kampanju, ali radi na formiranju, kako je rekao, predsedničkog saveta, u kojem će se nalaziti stručnjaci za razne oblasti.

Prema informacijama “Nove”, izvesno je da će taj tim ući Gordana Matković, bivša ministarka za socijalna pitanja u Đinđićevoj Vladi. Naš izvor navodi da će ona će u savetu Ponoša biti zadužena za socijalnu politiku.

Gordana Matković Foto:N1Matković je inače kandidatkinja za poslanika na listi koalicije Ujedinjena Srbija, koju predvodi Marinika Tepić, i na njoj se nalazi pod rednim brojem osam.

Osim što je bila u vladi Đinđića, ona je od 2007. do 2012. obavljala funkciju savetnice tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Trenutno je programska direktorka Centra za socijalnu politiku i redovna profesorka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu.

Član Ponoševog tima biće i dr Dragan Delić, koji će biti zadužen za oblast zdravstva. Prema dostupnim informacijama, on do sada nije bio politički angažovan.

Profesor je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i redovni je član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva. Deo je tima stručnjaka, koji su okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida, a koji su tokom epidemije ukazivali na sve propuste u zdravstvenom sistemu Srbije i merama koje je donosio Krizni štab.

Bio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, ali je smenjen 2014. godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naš list je ovim povodom pokušao da stupi u kontakt sa Matković i dr Delić, ali do zaključenja ovog broja oni nisu odgovarali na naše pozive.

Kako je “Nova” već pisala, u timu predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša biće reditelj Srđan Dragojević i pisac Siniša Kovačević, inače potpredsednik Narodne stranke. Oni su zaduženi za oblast kulture.

Dragojević je rekao da poziciju savetnika Zdravka Ponoša ne doživljava kao političku funkciju, te da su na spisku njegovih interesovanja isključivo kultura, obrazovanje i ekologija. Ne i druge političke teme.

“Što se tiče poziva gospodina Ponoša, kada sam čuo da je poziv upućen i Siniši Kovačeviću i da je on taj poziv prihvatio, meni je to bilo jako zanimljivo. Uvažavajući rad Siniše Kovačevića, kako književni, tako i dramaturški, moram da kažem da smo mi ideološki na različitim polovima, a to mi je pokazalo da Zdravko Ponoš želi da bude predsednik svih građana”, rekao je Dragojević nedavno za “Novu”.

Inače, da će imati svoj predsednički savet Ponoš je najavio nedavno u Utisku nedelje. On je tada rekao da će taj tim formiratu, da bi pokazao kako će pristupiti oblastima koje nisu njegova “uža kompetencija, kao što su pravo, zdravstvo, prosveta i kultura”.

Podsećamo, izbori za predsednika Srbije biće raspisani 2. marta, kada će i zvanično krenuti predsednička kampanja. Građani na birališta izlaze 3. aprila i tada će, osim za predsednika Srbije, glasati i za novi saziv Skupštine Srbije i grada Beograda.

BONUS VIDEO Zdravko Ponoš u Prizrenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare