Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Srđan Dragojević i pisac Siniša Kovačević biće savetnici predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša za oblast kulture. U izjavi za Nova.rs, Dragojević kaže da se ovo ne doživljava kao političku funkciju, te da su na spisku njegovih interesovanja isključivo kultura, obrazovanje i ekologija. Ne i druge političke teme.

Predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš gostujući u emisiji “Utisak nedelje” najavio je formiranje predsedničkog saveta i dodao da se praktično dogovorio sa Srđanom Dragojevićem i Sinišom Kovačevićem da budu u toj savetničkoj ekipi za oblast kulture.

Zdravko Ponoš Foto: Ivan Dinić/Nova S

U razgovoru za list Nova Dragojević otkriva zašto je ponudu prihvatio.

“Što se tiče poziva gospodina Ponoša, kada sam čuo da je poziv upućen i Siniši Kovačeviću i da je on taj poziv prihvatio, meni je to bilo jako zanimljivo. Uvažavajući rad Siniše Kovačevića, kako književni, tako i dramaturški, moram da kažem da smo mi ideološki na različitim polovima, a to mi je pokazalo da Zdravko Ponoš želi da bude predsednik svih građana. Zato sam ponudu prihvatio. A interesantno je i da smo Siniša Kovačević i ja 2012. godine bili članovi skupštinskog Odbora za kulturu, kao predstavnici različitih političkih opcija i da smo bez obzira na to vrlo uspešno sarađivali i radili u korist kulture. To je pozicija koju čitav život zastupam, da afirmišem sličnosti, a ne razlike i da u svim ljudima vidim potencijalne saradnike a ne protivnike. Naravno, uvek je lakše reći ne – trudim se da vodim život podalje od javnosti, da se pojavljujem samo kada imam neki film koji promovišem. Ne volim buku i bes kojom je preplavljen naš javni život, to me uznemirava i vređa. No, iskreno, kada sam dobio poziv od gospodina Ponoša, osećaj mi je rekao da ne bi bilo časno reci – ne“, kaže Dragojević

Smatra i da funkcija savetnika za kulturu nije politička funkcija.

Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Moje mišljenje je da biti savetnik nije politička funkcija, u smislu da klasičnog bavljenja politikom, koji neko preuzima, postajući političar, sa svim izazovima koji nosi funkcija javnog službenika. To nikada ne bih ni želeo da budem. Ovo što sam pristao da radim je maksimum tog angažovanja. I, naravno, nikada ne bih pristao da to bude plaćen posao. Ako mi se pruži prilika, nastaviću da radim ono što činim na dnevnom nivou – da afirmišem neke stvari koje su, po meni, važne i dobre za kulturu. Uostalom, kao što to činim i za druge teme, koje smatram vitalnim, vezanim za ekologiju, obrazovanje, važnost dijaloga”.

Dragojević je izvesno vreme bio i poslanik poslaničke grupe SPS, a to je period koji mu se često u javnosti spočitava.

Ako to ne radiš iz koristi, onda si budala

“Ja sam, kao što znate, imao dodira sa politikom tri godine, u periodu od 2012. do 2015. godine. Tada sam bio poslanik ispred poslaničke grupe SPS, u dogovoru sa njima da ne moram biti njihov član, da mogu delovati i glasati po sopstvenoj savesti. I taj dogovor su, to moram da istaknem, oni poštovali, iako nisu uvek bili najsrećniji mojim delovanjem. Taj period meni je bio vrlo zanimljiv, pre svega jer sam uspeo da izmenim Zakon o oglašavanju, gde sam amandmanima uspeo da obezbedim da reklamiranje kulture bude besplatno, sa statusom saopštenja od javnog značaja. Uspeo sam, ubedivši moje kolege iz Odbora za kulturu, iz raznih partija, da oborimo dosta loš Zakon o kulturi. Prvi put u istoriji našeg parlamentarizma, pao je jedan zakon poslat od Vlade. Svakako važan presedan, koji bi po mom mišljenju trebalo češće da se događa, kada bi Parlament i suštinski bio vrhunska vlast jedne zemlje, a parlamentarna vlast iznad izvršne. Rušeći taj zakon uspeli smo da sačuvamo nacionalne penzije za ljude iz kulture, a koje je prethodni ministar Ivan Tasovac hteo da izbaci iz zakona. Smatrao sam da tu vrstu satisfakcije, poput one koji imaju sportisti, u mnogo većem iznosu no umetnici, treba da imaju i ljudi iz kulture. Jer ih to spasava od tužne sudbine u starosti, pogotovo pesnike, književnike, baletske igrače, operske pevače čija je umetnost uvek nekomercijalna. Tako da mogu da kažem da sam, ipak, delimično zadovoljan svojim tadašnjim radom, ali jesu reakcije javnosti bile pomešane“, kaže Dragojević.

KOMPLETAN RAZGOVOR ZA SRĐANOM DRAGOJEVIĆEM ČITAJTE U SUTRAŠNJEM IZDANJU NOVINA „NOVA“.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje – Savo Manojlović, Srđan Dragojević i Nebojša Zelenović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram