Konačni izveštaj misije ODIR-a, koja je posmatrala izbore u Srbiji 17.decembra najverovatnije će biti predstavljen u javnosti sredinom januara, saznaje Nova.rs. Kao konkretan datum pominje se 15. januar, a prema rečima evroposlanika Klemena Grošelja postoji mogućnost da finalni izveštaj ODIR-a bude i na sednici Evropskog parlamenta.

Misija ODIR-a, odnosno posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, već je u svom preliminarnom izveštaju zabeležila je da su primećeni česti slučajevi grupnog glasanja, nedozvoljeno praćenje izlaznosti birača, te fotografisanje glasačkih listića.

Još krajem decembra najavljeno je da će u roku od tri meseca biti donet konačni izveštaj, a kako Nova saznaje, finalni izveštaj ODIR-a mogao bi se usvoji već 15. januara.

Evroposlanik Klemen Grošelj, koji je bio i šef posmatračke misije EP na izborima ističe za Novu da je moguće da će finalni izveštaj biti donet već 15. januara.

Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta
Klemen Grošelj Foto: Evropski parlament

“Kada smo pričali o tome, bilo je govora da će biti oko 15.januara. Najverovatnije će biti u tom periodu, a sasvim sigurno do kraja januara. Ne verujem da će biti nekih iznenađenja, ali tu može biti i određenih diplomatskih igara zbog čega će biti pomeren, ali ne verujem da će se to desiti”, priča Grošelj za Novu.

On veruje da konačni izveštaj neće biti blaži u odnosu na preliminarni, niti da će biti značajnih odstupanja.

PROČITAJTE JOŠ...

“Manje više, ono što je bilo u preliminarnom izveštaju, ostaće i završnom. Moglo bi da bude dogovora da se finalni izveštaj nađe i na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, to ne bih isključio kao mogućnost”, zaključuje Grošelj.

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR, Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje na parlamentarnim, ne i lokalnim, izborima u Srbiji.

Šef misije ODIR-a Albert Jonson rekao je da ranije za Glas Amerike da zadatak posmatračke misije ODIR-a nije bio da ocenjuje da li su izbori bili slobodni i pošteni, niti niti da preporučuje ponavljanje glasanja.

Sa druge strane, ta posmatračka misija konstatovala je da su izborni uslovi bili neravnopravni za sve učesnike i zabeležila neregularnosti na sam dan glasanja.

To su ocenili i domaći posmatrači, konkretno posmatračka misija CRTA. Oni su dokumentovali konkretne navode i podatke da je došlo do ozbiljnog narušavanja izbornog procesa, što je presudno uticalo na rezultate izbora u Beogradu.

Ujedno, predsednik Srbije i najmoćniji čovek SNS Aleksandar Vučić ocenio je da su izbori bili među “najčistiji u poslednjih nekoliko ciklusa” i da neće biti nikakve međunarodne istrage.

BONUS VIDEO: Dimitrijević (Crta) o izborima: Udarili smo u zid ćutanja institucija, jedini izlaz – međunarodni faktor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare