Foto: AFP / Profimedia

Na 24. mestu liste Srpske stranke Zavetnici za parlamentarne izbore nalazi se bratanac bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, čovek protiv kojeg je do sada pokrenuto nekoliko krivičnih prijava. Doskorašnjem direktoru JKP "Rasina" Ivanu Jeličiću na teret se stavljalo da je oprostio dug za vodu firmi svoga strica, da je nenamenski trošio sredstava javnog preduzeća, zloupotrebio službeni položaj i još mnogo toga. Sada je kandidat za poslanika Skupštine Srbije.

Ime bivšeg direktora JKP „Rasina“ Ivana Jeličića široj javnosti je postalo poznato otprilike u isto vreme kad i ime njegovog strica Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus kojeg je sedam saradnica optužilo za seksualno zlostavljanje. Među njima i Marija Lukić, koja je svoje tvrdnje dokazala i na sudu.

Foto:Screenshot/Youtube/Insajder Video/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ivan Jeličić našao se u centru skandala kada se saznalo da je JKP „Rasina“ na čijem je čelu bio upravo on, otpisalo firmi Panikop d.o.o koja je u vlasništvu bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke dug za vodu u iznosu od 226.189 dinara.

Jedno od dela koja mu se stavljaju na teret jeste i nenamensko trošenje sredstava javnog preduzeća i zloupotreba službenog položaja u vezi sa javnom nabavkom.

Naime, na sednici SO Brus održanoj 15. decembra 2017. godine, Ivanu Jeličiću je oduzeto isključivo pravo za nabavku dobara i usluga javne rasvete. Uprkos tome, kako se navodi u krivičnoj prijavi protiv njega, a koja je objavljena u medijima, Ivan Jeličić je bez odluke SO Brus zaključio ugovor sa privrednim društvom „Gandi light“, čiji je vlasnik Mladen Radenković, sin pomoćnika opštine Brus. Dalje se navodi da je Jeličić izdao naloge, overio ih i izvršio plaćanja, u najvećem broju slučajeva 2018. i 2019. godine, za pomenute radove, javne rasvete, te na ovaj način izvršio krivična dela nenamensko trošenje sredstava javnog preduzeća i zloupotreba službenog položaja u vezi sa javnom nabavkom.

Ivan Jeličić se tereti i za krivično delo nesprovođenje javne nabavke, zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica, kada je bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez zaključenog ugovora o javnoj nabavci, odobrio izvođenje građevinskih radova u okviru dvorišta voznog parka JKP Rasina. Sumnja se i da je Jeličić u više navrata utrošio više milona dinara u adaptaciju i rekonstrukciju objekta broj 2 na katastarskoj parceli 1061 KO Brus koja nije vlasništvu i nije data na korišćenje, a ne služi za obavljanje delatnosti JKP „Rasina“.

Njegovo ime spominjalo se i u toku suđenja Milutinu Jeličiću Jutki, a posebno nakon šte je radnica preduzeća u kojem je bio direktor Vukosava Đokić na skupu podrške Milutinu Jeličiću izjavila za N1 da je došla na skup jer joj je rečeno da dođe.

„Rekli su mi (da dođemo ovde). Naš šef javno-komunalnog preduzeća, ovde je i direktor naš. (Rekli su) da dođemo na ovaj skup danas da podržimo našeg predsednika opštine, što zarađujemo koru ‘leba i parče ‘leba i naš život. Šta da ti kažem dalje, mora se radi. Jeste hladno, ali mora se izdrži“, rekla je tada Vukosava Đokić, da bi neposredno nakon toga ostala bez posla.

Marija Lukić objavila je da je Đokić dobila otkaz kao tehnološki višak, a sam Jeličić tvrdio je da je žena sama želela da napusti posao, što je i ona naknadno potvrdila.

Nakon osuđujuće presude Milutinu Jeličiću Jutki on je prešao iz Srpske napredne stranke u Srpsku radikalnu stranku, a sad je mlađi Jeličić 24. na listi Srpske stranke Zavetnic, koju na parlamentarnim izborima predvodi Milica Đurđević Stamenkovski.

BONUS VIDEO: Vučić inženjer u Brusu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar