Analena Berbok, Boris Tadić, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović
Foto: EPA-EFE/Christian Marquardt/Ivan Dinić/Nova S/Filip Krainčanić, Goran Srdanov, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok sastala se danas sa predstavnicima opozicije. Tokom razgovora, šefica nemačke diplomatije pokazala je, kako navode naši izvori, da je i te kako upoznata sa problemima Srbije, od kojih se posebno izdvajaju oni koji se odnosne na korupciju i vladavinu prava.

Na sastanaku sa šeficom nemačke diplomatije danas su prisustvovali predstavnici zeleno-leve koalicije „Moramo“, Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović, lider SDS Boris Tadić, kao i Marinika Tepić, noslac liste „Marnika Tepić- Ujedinjeni za pobedu Srbije“ i Zdravko Ponoš, predsednički kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Pročitajte još...

Na sastanku sa delom opozicije ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, poručila je predstavnicima stranaka da je upoznata sa situacijom u Srbiji, stanjem demokratije i činjenicom da postoje ozbiljni problemi sa korupcijom.

Kako navode izvori Nove, Govorilo se o predizbornim uslovima, koji su nefer, medijskoj propagandi, ali su tokom sastanka iznete i kritike na račun Evropske unije zbog izostanka reakcije na urušavanje vladavine prava i institucija u Srbiji.

“Ona se od toga distancirala na određeni način, uz napomenu da je u pitanju bivša Vlada u Nemačkoj. Berbok je pokazala da je svesna i da u potpunosti razume sve okolnosti u Srbiji. Napomenula je da ona, kao ministarka spoljnih poslova, ima tu vrstu odgovornosti da ne bi mogla da savetuje neku nemačku kompaniju da ulaže u Srbiju, ukoliko, s druge strane, ne može da garantuje da nema korupcije”, objašnjava naš izvor.

Tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini, odnosno energetska tranzicija i zavisnost od Rusije.

“Navela je to izazov za veliki broj zemalja, kako se osloboditi te zavisnosti i da ona odlazi u Moldaviju, jer postoji strah da se situacija iz Ukrajine ne prelije u tu zemlju”, objašnjava naš sagovornik.

Tomas Šib, Analena Berbok, Marinika Tepić i članovi opozicije Foto: ©️ photothek

Opozicioni predstavnici rekli su nemačkoj predstavnici da su problemi u Ukrajini uticali na tok izborne kampanje i da se manje govori o problemima izbornog procesa u Srbiji.

“Predstavnici stranaka rekli su Berbok da promene koje su formalno uvedene u medijskoj sferi, uoči izborne kampanje, ne znači ništa i da se mora posmatrati širi kontekst, odnosno da medijska satanizacija protivnika vlasti traje u kontinuitetu 10 godina“, ističe naš sagovornik.

BONUS VIDEO Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare