Bivša ambasadorka u Briselu, a od nedavno u Parizu Ana Hrustanović, potrošila je 9.500 evra za potrebe oproštajnog prijema prilikom odlaska iz Belgije.

U prostorijama hotela „Stanhop“ u Briselu nedavno je održan oproštajni prijem ambasadorke Ane Hrustanović, za šta je potrošeno oko 9.500 evra. Tačan iznos još uvek nije utvrđen, budući da će se to utvrditi tek po povraćaju PDV.

Prijemu je prisustvovalo oko 100 zvanica, među kojima su bili predsednik Odbora za spoljne poslove EU Dejvid Mekalister, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, te stalni predstavnici više zemalja pri EU.

Foto: Prinscreen

Među zvanicama bili su i članovi Kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, komesara za proširenje Olivera Varheljija, kao i evroposlanik Matjaž Nemec.

Pročitajte još:

Hrustanović je nedavno postavljena na ambasadorsko mesto u Francuskoj, iako njena nova pozicija nije u skladu sa diplomatskim protokolima. Iako je već godinama na službovanju van zemlje, pravila Ministarstva spoljnih poslova Srbije nalažu da ambasador mora da se vrati u zemlju, pa tek onda da nakon određenog vremena dobije novu poziciju u inostranstvu. Ipak, Hrustanovićka je taj deo protokola preskočila i umesto iz Brisela u Beograd, postavljena je za šeficu misije u Parizu, odnosno Francuskoj.

Ipak, Hrustanović je do medijske prepoznatljivosti stigla onoga trenutka kada je njen suprug, Damir, postao direktor novootvorenog predstavništva Telekoma u Briselu. Kancelarija je otvoreno početkom ove godine, a Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je tada da nema nikavkih prepreka da muž ambasadorke dobije položaj u predstavništvu državne firme.

Ana Hrustanović Foto:Arhiva/N1

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Hrustanović studirala italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a da je potom išla na specijalizaciju iz oblasti italijanskog jezika i kulture na Univerzitetu za strance u Peruđi. Master II stepena, smer Evropske studije i međunarodni odnosi, pohađala je na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu.

Profesionalnu karijeru započela je kao novinarka na televiziji YU INFO 2000. godine. Četiri godine kasnije postaje koordinatorka za odnose sa javnošću u kabinetu ministra odbrane Srbije i Crne Gore.

Funkciju ambasadorke Srbije u Italiji obavljala je od 2011. do 2016. Pored toga, u tom periodu je bila i ambasadorka na nerezidencijalnoj osnovi u San Marinu i Malti, kao i stalna predstavnica Srbije u Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare