Foto:N1

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić i direktor BIRODI-a Zoran Gavrilović oštro su večeras u emisiji “Presing” na N1 polemisali o radu tog regulatnog tela, zabranjenom spotu SNS i monitoringu koji je urađen tokom dosadašnje predizborne kampanje.

“REM nije malčice nezavisno, već apsolutno nezavsino telo koje je donelo odluku o zabrani predizbornog spota SNS sa devojčicom”, rekla je Zekićka, dodajući da ne želi da komentariše izjave političara, odnosno kritike koje su tom telu uputili premijerka Ana Brnabić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Brnabić je ranije danas prokomentarisala da će poštovati odluku REM-a o zabrani spota SNS, ali da se pokazalo da ono nije toliko nezavisno telo jer je donelo odluku „na zahtev iz Luksemburga“, dok je Selaković otišao i dalje i rekao da „strani faktor odlučuje u zemlji“.

Ona je rekla da se REM nalazi pod stalnim pritiscima raznih političkih partija, ranije opoziciioih stranaka, međunarodnog faktora, a sada i vladajuće stranke, ali da uspešno tim pritiscima odolevaju.

Zekić je dodala da je REM odluku o zabrani spota doneo na inicijativu N1, a ne desetak zahteva kako je rekao njen kolega Slobodan Cvejić i da je tek juče stigao i zahtev Ombudsmana kada je spot već bio zabranjen.

Dodala je da je ona jedna od članica REM-a koja je glasala za zabranu spota SNS.

Direktor BIRODI-a Zoran Gavrilović je rekao da spot problematičan iz više razloga.

“Ono što je problematično je što imamo čoveka za koga se ne zna da li je predsednik države ili stranke“.

Po Zakonu o borbi protiv korupcije i po Ustavu Srbije jedna osoba ne može da ima javnu i privatnu fukciju i to je sukob interesa, naveo je on i dodao da je napravio analizu i dostavio je Agenciji za borbu protiv korupcije,

“To o čemu pričate je pitanje za produkcijsku kuću koja je odradila taj spot”, rekla je na to Zekić.

Gavrilović je rekao da predsednik Aleksandar Vučić krši Zakon o borbi protiv korupcije praveći ovakve medijske sadržaje.

„Predsednik Srbije je izuzet iz onoga što ćete mi verovatno spočitati, a zove se funkcionerska kampanja“, rekla je na to Zekić.

Polemika se povela i oko monitoringa dosadašnjeg pojavljivanja funkcionera u programima televizija tokom predizborne kampanje, koji je pokazao veću zastupljenost SzS koji bojkotuje izbore u medijima nego SNS.

Zekićka je rekla da se ista metodologija koristila i 2008., 2012. i 2014. godine i da se niko nije žalio.

Prema njenim rečima, do sada obrađeno 9.000 sati predizbornog programa i upitala Gavrilovića koliko je njihova, kako je rekla, “neozbiljna nevladina organizacija koja nema društvenu odgovornost i koja samo vežba” uradila i pregledala materijala i koju je metodologiju primenila.

Gavrilović je kritikovao metodologiju REM-a navodeći da ona nije u skladu sa preporukama ODIR, Venecijanske komisije i Evropske komisije i da su merenja vremena bez „tonaliteta“ bezvredna i neprecizna jer ne pokazuje da li je neko predstavljen pozitivno, neutralno ili negativno.

“Neozbiljni ste i vređate Regulatorno telo”, rekla je Zekićeva, dodajući da će REM svakako uraditi i tonelitet po određenom kriterijumu, da je je mnogo teži proces od numeričkog merenja i da se to radi po okonačanju izbora.

Ona je istakla da su najveći problemi REM-a zakonske manjkavosti, dok je Gavrilović rekao da REM treba da radi još jednu vrstu monitoringa i to o zadovoljstvu korisnika uslugama i medijskim sadržajem javnim emitera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare