Foto: Privatna arhiva

Nastavnica srpskog jezika škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Martincima Nikolina Savić tvrdi da je ostala bez posla za vreme porodiljskog odsustva, praktično zato što je odlučila da rodi dete, te da je njeno nekadašnje mesto zauzela odbornica SNS, članica Odbora za mandatsko imunitetska pitanja Skupštine grada Sremska Mitrovica.     

Savić, koja će zaključenjem porodiljskog bolovanja u aprilu sa dvoje male dece otići direktno na listu nezaposlenih, u razgovoru za portal Nova.rs kaže da ono što se njoj trenutno dešava nije usamljen slučaj, da je čest slučaj po školama, te da njen izlazak u javnost nije želja da „ocrni“ koleginicu već da ukaže na skandalozan sistem zapošljavanja u Srbiji.

„Zaposlila sam se u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima, kraj Sremske Mitrovice na konkursu za radno mesto 2016. godine. S obzirom da je u tom trenutku važila zabrana zapošljavanja  u javnom sektoru, primljena sam na određeno vreme, kao i koleginica. Razlika je u tome da sam ja primljena na punu radnu normu, a ona za višak norme. Nastavu sam držala za četiri odeljenja, ona za tri“, počinje svoju priču Savić za Nova.rs.

Smanjenje broja učenika

Sledeće godine, broj učenika u školi se smanjuje i ostaju bez jednog odeljenja.

„Po zakonu bez tog jednog odeljenja trebalo je da ostane ona, jer sam ja bila prijavljena na punu radnu normu, međutim, u dogovoru sa tadašnjom direktorkom odlučujem da sebe uskratim jednog odeljenja u korist koleginice, jer smo obe meštanke Martinaca i želela sam da budem kolegijalna i da obe budemo jednake u tom smislu. Sa te pozicije 2018. godine u junu odlazim na porodiljsko bolovanje. Posle prve trudnoće desila mi se i druga i nastavljam trudničko bolovanje“, navodi dalje Savić.

 

Zameraju mi što nisam radila

U međuvremenu škola ostaje bez još tri odeljenja, a samim tim i z apotrebom za jednom od nastavnica. U trenutku kada prestaje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, 26. avgusta raspisuje se zvaničan konkurs za ovo radno mesto.

„Prijavljujem se na konkurs i 2. oktobra dobijam rešenje da sam odbijena, da je na to mesto izabrana koleginica, sa objašnjenjem da je on asve godine staža provela u radu sa decom, kao i da je sa njima imala velikih postignuća na takmičenjima. To praktično znači da sam kao žena kažnjena zato što sam odlučila da rodim decu, jer ona nije imala prekid u radu sa učenicima, a ja jesam. Ona je osvojila nagrade, a ja za tih dve godine nisam, jer nisam radila“, obrazlaže svoje mišljenje Savić i dodaje da posebnu sumnju na ceo slučaj baca činjenica da je koleginica koja je došla na njeno prethodno mesto član SNS i odbornik u Skupštini grada.

Foto: Privatna arhiva

 

Kažnjena jer je rodila decu 

„Nije ovde problem u ličnosti, zato i ne želim da imenujem koleginicu. Ovde je problem što kad se kaže ko je ona u političkom smislu, ne može da se ne poveže sa ovakvom odlukom školske komisije. Ja sam kažnjena zato što sam rodila decu u državi koja stalno poziva na povećanje nataliteta i nemam nikakvih sumnji u to da je to što ostajem bez posla u direktnoj vezi sa političkom karijerom moje suparnice na konkursu“, kaže Savić.

Posebno naglašava svoje kvalifikacije.

„Ja sam neko ko je završio Filozofski fakultet u Novom Sadu, a da nikada nije preneo nijedan ipit u sledeću godinu, sa desetkom na master ispitu, 2016. sam proglašena za najboljeg studenta fakulteta, bila sam dve godine državni, a dve godine opštinski stipendista… Sada mi se pored svega toga osporava to što nisam radila, jer sam rodila dete“, zaključuje Savić.

U pokušaju da čujemo i drugu stranu priče, redakcija portala Nova.rs uputila je nekoliko poziva spomenutoj školi, međutim, do objavljivanja ovog teksta na telefon se niko nije javljao.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare