Vjosa Osmani i Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, DoÄŸukan Keskinkılıç / AFP / Profimedia

O jučerašnjim razgovorima u Moldaviji, gde se sastala sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i to u jeku najnovije krize u vezi sa ulaskom izabranih albanskih gradonačelnika u opštine na Severu Kosova, oglasila se Vjosa Osmani. Potvrđuje da su visoki međunarodni zvaničnici od Prištine i Beograda zatražili organizaciju novih izbora u sve četiri opštine na Severu, ali da je od Vučića zatraženo da „ne vrši pritisak na građane da ne učestvuju“.

Osmani poručuje da je međunarodne zvaničnike juče u Kišinjevu obavestila o situaciji na Severu Kosova.

„Suočavamo se sa dnevnim bezbednosnim pretnjama od strane Srbije i potrebna nam je podrška saveznika da pronađemo rešenje koje doprinosi dugoročnom rešenju, a istovremeno punu i brzu primenu sporazuma koji su postignuti u Briselu i Ohridu“, kazala je ova predsednica, piše Kossev.

Potvrdila je da je juče imala trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a da im se potom pridružio i šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

„Razgovarali smo u detaljima o izazovima i koja su rešenja da se krene dalje. Imala sam priliku da još jednom insistiram na poštovanju kosovskog pravnog i ustavnog poretka i istovremeno interese svih građana nezavisno od nacionalnosti“, poručila je Osmani.

Kaže da su potom Makron i Šolc insistirali da održe zajednički sastanak sa srpskim predsednikom, a kojem bi prisustvovao i Borelj. Ona takve planove nije imala, ali je ipak.

„Nisam imala planove da se sastanem sa predsednikom Vučićem… Insistiranje je potom krenulo od strane većine evropskih lidera i naravno kao predsednica naroda Kosova želela sam da budem konstruktivna, što je vrlina celog našeg naroda – da pokažemo volju i da razgovaramo da svima. Pružali smo ruku saradnje Srbiji godinama, ovo nije prvi put da se nalazimo sa Vučićem na ovakvim skupovima“, rekla je Osmani.

Naglasila je da taj sastanak nije bio pregovarački, već neformalni – na kom su razmenili stavove.

Kaže da se Vučić na njemu „žalio i nije govorio istinu“.

„Ne mogu da kažem da je Vučić izneo svoje stavove. On je cvileo i žalio se, naravno nije rekao istinu, što je njegova vrlina s obzirom da je bio ministar propagande Miloševića“.

Sa druge strane, kaže da je imala priliku da upita Vučića da li on smatra da postoji sporazum između Beograda i Prištine, ili ne.

„To je ključno pitanje, jer on je preuzeo obaveze u Briselu“, kazala je Osmani.

Tvrdi i da ga je upitala da li će da povuče Vojsku oko Kosova i da prestane da podržava „kriminalne bande koje nanose bol običnim građanima, a pogotovu Srbima na Severu time što im se preti“.

Tražila je ujedno primenu svake tačke nedavno dogovorenih sporazuma.

„Vučić je bio besan. Voli da vređa na svom jeziku“, poručila je.

Osmani ponavlja da se na sastanku nije razgovaralo u okviru pregovora, ali potvrđuje da su Šolc i Makron tražili određene stvari od Beograda i Prištine.

U pitanju je organizacija novog izbornog procesa, ali da sada na njemu učestvuju i Srbi.

Potvrdila je kosovska predsednica da je visokim međunarodnim zvaničnicima kazala da je, u skladu sa kosovskim pravnim sistemom, spremna da to razmotri.

„To znači da Srbi – 20 odsto njih sa pravom glasa, mogu da pokrenu peticiju i na taj način pokrenu proces za nove izbore. Mi smo spremni da poštujemo zakon. To je demokratski proces, mi omogućavamo našim građanima da odluče da li žele nove izbore, ali nam je potrebno da učestvuju da bi odabrali gradonačelnika“, ponovila je i sada Osmani.

Tvrdi da je na ovom neformalnom sastanku, sa druge strane, od Vučića zatraženo da se ne meša, „ne vrši pritisak na građane da ne učestvuju“.

„Može da dođe do deeskalacije, ali deeskalacija kreće od Beograda. Time da kriminalne bande prestanu sa nasiljem na Severu Kosova protiv nevinih građana. Vrlo je važno da Srbija prestane da podržava kriminalne bande koje izazivaju najveće probleme na Severu Kosova, kao i u regionu“.

Kaže da je upravo to preduslov da se situacija na terenu deeskalira, ali i primena Ohridskog sporazuma, na čemu „Vučić insistira da neće da ga primeni“.

„Od kada je postignut dogovor Vučić ga je prekršio barem osam puta“, tvrdi.

Kada je reč o ZSO, Osmani poručuje da se Priština „obavezala da poštuje tu obavezu, ali u skladu sa kosovskim ustavom i odlukom ustavnog suda iz 2015. godine“.

„U suprotnom, rizikujemo novu Republiku Srpsku u regionu. Što mislim da niko ko je normalan ne bi želeo“, poručuje.

Zahteva da i Beograd mora da primeni svoje obaveze, odnosno druge tačke sporazuma:

„Tražiti samo od jedne strane da nešto primeni, neće da pomogne kredibilnosti procesa. Tražimo jednakost“.

Govoreći o pritisku međunarodne zajednice na Prištinu, Osmani poručuje da kada saveznici traže nešto od Kosova da učini, „da može da postoji neslaganje oko taktika“, ali i da nikada ne sumnja u njihove motive.

„Čak i kada postoji pritisak, verujem da možemo da pronađemo put napred, ali to moramo da učinimo zajedno sa našim saveznicima… Uprkos ovim neslaganjima u prethodnim danima, radim veoma obimno sa partnerima SAD-a i iz EU. Mi delimo stav da je put napred, rešenje za deeskalaciju veoma blizu, ali je potrebno da osiguramo da je fokus na punoj implementaciji sporazuma, a ne samo delimično“.

Da su od Prištine i Beograda zatražili organizaciju novih izbora u četiri opštine na Severu, na kojim će učestvovati i Srbi, potvrdio je novinarima juče francuski predsednik. Par sati kasnije to je potvrdio i Žozep Borelj, naglasivši da je to hitno potrebno, uz Formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ako to ne učinite, imaćete ozbiljne posledice po naše odnose“, naglasio je ovaj evropski zvaničnik.

Novinarima se iz Moldavije juče obratio i Vučić, premda on ovu mogućnost nije spominjao.

Potvrdio je i on da je kosovska predsednica Vjosa Osmani odbila da se sa njim u Moldaviji sastane.

Da kosovska strana razmatra izbore kao izlazak iz krize, nagovestio je prvi kosovski premijer prekjuče u Bratislavi, spominjući tu mogućnost više puta, tokom govora na panelu. Složio se da bi to bilo u skladu sa zakonom.

***

BONUS VIDEO: Na severu Kosova mirno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar