Uporedo sa pokretanjem najvećih protesta od 5. oktobra, vlast je krenula u otvorene napade na glumce koji su podržali protest „Srbija protiv nasilja“. Targetira ih, proteruje iz države, navodno prebrojava honorare i spočitava da su dvolični jer kritikuju vlast zbog koje dobijaju više novca nego ikada. Zbog toga su glumci krenuli u odbranu svoje profesije, dok će Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić govoriti na u subotu na protestu.

Među prvima koji je otvoreno krenuo u „lov na veštice“ i progon glumaca bio je šef Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji im je poslao poruku da „ukoliko im se ne sviđa država, mogu da odu u drugu“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je da su glumci dvolični jer napadaju režim i vlast, a dobijaju nikad više novca, dok je poslanica SNS Nataša Jovanović bila još direktnija: nazvala ih je šljamom, na šta je opozicija burno reagovala u Skupštini.

Deo glumaca, koji je od starta podržao mirne proteste „Srbija protiv nasilja“ nakon ovakvih izjava dobio je novo pogonsko gorivo da izađe u šetnju i odbrani profesiju i dostojanstvo.

Gotovo svakovnedno stižu reakcije od glumaca koji brani sebe i svoje kolege jer je način komunikacije vlasti prema njima neprimeren. Velike reakcije proizvela je i nedavna objava glumice Vesne Trivalić koja je poručila da hoda zbog svake izgovorene reči Slobodana Negića, oca ubijene devojčiće u „Ribnikaru“. Hoda zbog nedužno stradalih u Mladenovcu, a korake pravi i zbog mladosti.

Vesna Trivalic
Vesna Trivalić Foto:E-Stock/Masanori Yoshida

„Brižna sam i odgovorna. Glumica sam po profesiji. Radim posao, za koji sam školovana. Vredno i najbolje što umem. Kao i sve umetnosti i naša je čuvar duša i istine. Kroz dobro, govorimo o lošem. I sebi i drugima. A kroz loše, o dobru. To je naš put. Jeste, izgovaramo misli mudrijih, ali nismo bez svojih. Stojim uz moje poštovane kolege. Hodam uz njih. Hodam uz svoje sugrađane“; rekla je glumica, a dobila je podršku i od svog kolege Nikole Koja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zašto su glumci postali neprijatelji vlastima?

Rediteljka Milica Kralj kaže za Novu da su ovakvi nastupi vlasti dokaz koliko ona ne razume značaj kulture i umetnosti za opstanak jedne nacije.

„Majka mi je glumica, otac mi je glumac, venčali su ih glumci, krstio me glumac. Muž mi je glumac, njegova ćerka je glumica, njena mama je glumica, predajem budućim glumcima, i da zanemarim sve to, kao pozorišni reditelj kome su dakle glumci prvi i najvažniji saradnici, mogu da tvrdim da je retko neinteligentna odluka glumce pljuvati. Jer kad se glumci ujedine, a uvek se ujedine kad je ugrožena (naša) profesija i bezbednost, oni planine mogu da pomere“, kaže za Novu Kralj.

Milica Kralj
Milica Kralj Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Naša sagovornica kaže da je potpuno pogrešan stav da ukoliko si plaćen za posao – nemaš pravo na mišljenje.

„Takve neodgovorne izjave samo su još jedan od dokaza koliko vlast ne razume značaj kulture i umetnosti za opstanak jedne nacije, a svakako su i dokaz da sebe doživaljavaju kao državu samu te smatraju da ako si plaćen za svoj posao ne smeš imati pravo na mišljenje“, naglašava Kralj.

Akcija države, pa reakcija glumaca u odbrani profesije i dostojanstva

Posle serija izjava i komentara predstavnika vlasti gde vređa glumce, predstavnici ove grane umetnosti rešili su da odgovore.

U četvrtak uveče, glumci u Ateljeu 212 pročitali su pročitali proglas, gde su naveli da se „zahuktava hajka koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije“. Nakon otvorenog napada na glumačku profesiju, predstavnici ove grane umetnosti odlučili su da se njihov glas još više čuje, pa će se na protestu „Srbija protiv nasilja“ obratiti Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je za Nova.rs, povodom najave da će govoriti na predstojećem protestu „Srbija protiv nasilja“, da aktuelna vlast u svom stalnom podsticanju raskola u narodu pokušava da podeli i glumce, te da vređa sve građane koji protestuju tvrdnjom da su izmanipulisani od strane opozicije.

„Posle ovih tragedija i našeg mirnog protesta zbog kog su optuživali da smo lešinari i hijene, vladajuća partija i dalje izaziva nas normalne i poštene građane Srbije. Oni, kad bi vodili računa, ne bi radili ovako kao što rade. Oni i dalje nas optužuju za podele, nas optužuju za neki lažni elitizam, a oni s druge strane rade ovo što rade i prave sve dublje podele. Ja ne znam da li je u pitanju neznanje, neinteligencija ili je sve ovo namerno i tenedenciozno. Čak se ide dotle da oni hoće da podele i glumce“, rekla je Bojković za Novu uoči protesta.

Svetlana Bojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim Bojković, na protestu će se obratiti i Dragan Bjelogrlić, koji je ranije upitao da li se to glumcima priprema „Kristalna noć“, koja simbolizuje masovno stradanje Jevreja.

#related-news_1

“Nisam verovao da će me život na bilo koji način povezati sa osobom kakva je gospodin Bakarec. Međutim, Bakarec kao poslanik vladajuće većine u Narodnoj skupštini iznosi brojke (pritom ležne) o prihodima glumaca . Sećamo se da je pogrom na Jevreje u Nemačkoj je počeo tako što su nacisti delili letke i objavljivali u štampi koliko Jevreji zarađuju na ledjima nemačkog naroda. Sprema li se nova ‘Kristalna noć’ za neke srpske glumce ? Bakarec nam, eto, ‘daje slobodu’ da nastavimo da glumimo i kaže da se ‘neće svetiti’. Evo neka meni lično uskrati slobodu da glumim i neka mi se sveti. Veoma me zanima kako će to da izgleda”, istakao je Bjelogrlić.

I glumac Branislav Trifunović osvrnuo se na govor poslanika Bakareca i poručio da takvi nastupi samo učvršćuju njegovu volju da bude uz narod na ulici.

„Jako je zanimljivo da ta osoba nosi titulu narodnog poslanika, mislim da bi mnogo poštenije bilo da mu je zvanje ‘samo svog naroda poslanik’ ili ‘u službi njegove fotelje poslanik’ ili ‘Vučićevi svedoci poslanik’ ,ili ‘ja lažem a vi ga jurite posle po ulicama poslanik’, ‘samo da nam se Vučić ne pomeri jer smo i mi na*ebali poslanik’… Nažalost po ovu zemlju takvi primerci nas predstavljaju i ,što se mene tiče ,samo učvršćuju moju volju da ću uvek biti uz svoj narod na ulici i da potvrđuju da je ovo društvo otrovano i zadojeno mržnjom i lažima upravo zbog ovakvih primeraka ljudske vrste“, rekao je Trifunović za Nova.rs.

Bonus video: Da li su Kosovo, desničari i Ribnikar recept za obesmišljavanje protesta „Srbija protiv nasilja“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare