Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Vljosa Osmani
Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Vljosa Osmani Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Kosovska predsednica sastala se nešto posle 16.00 sa izaslanikom predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Priština je posvećena dijalogu, a Beograd je taj koji ga blokira, glavne su poruke Vjose Osmani.

Konferencije za medije nakon sastanka nije bilo, već je kosovsko predsedništvo o razgovorima međunarodnih zvaničnika sa Vjosom Osmani obavestilo javnost saopštenjem, prenosi KoSSev.

Kako je saopšteno, Osmani je sa Lajčakom i Eskobarom razgovarala o razvoju dijaloga i o tome kako da se nastavi proces dijaloga uz posredovanje EU, ali i kako je kazala, podršku SAD-a.

Osmani je na ovom sastanku, kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, saopštila da je Kosovo posvećeno dijalogu „koji se fokusira na uzajamno priznanje“, kao i da je Kosovo to dokazalo svojom aktivnom posvećenošću i predlozima datim tokom celog procesa.

Osmani je ujedno kazala da je stav Kosova da „sporazum o uzajamnom priznanju ne bi trebalo da utiče na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova“.

Sa druge strane, kaže da je „jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu“.

Osmani je rekla međunarodnim zvaničnicima da je dugačak spisak sporazuma koje Srbija ne sprovodi i da bi na tome trebalo da se radi „ukoliko želimo da vratimo poverenje u proces dijaloga“.

„Ona je rekla da Srbija ne samo da nastavlja da ne primenjuje prethodne sporazume, već pokazuje i jasne prepreke kada god učestvuje na sastancima koji se organizuju u okviru dijaloga u Briselu“, poručili su iz kosovskog predsedništva.

Osmani očekuje ravnopravan tretman strana u procesu dijaloga od strane Evropske unije kao posrednika.

Ukazala je na to da je neophodno da se rasvetli sudbina nestalih i da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta u procesu dijaloga.

Lajčak i Eskobar su se u međuvremenu sastali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar stigli su danas u Prištinu i time započeli svoju trodnevnu posetu Kosovu.

Lajčak i Eskobar ostaće na Kosovu do drugog feburara, kada odlaze u Beograd gde će boraviti sve do petka.

BONUS VIDEO: Lajčak i Eskobar od sutra na Kosovu. Može li se otkočiti dijalog u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar