Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sporazum o Asocijaciji - Zajednici opština sa srpskom većinom mora biti sproveden, međutim niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, izjavio je pred posetu Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

„Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto“, kazao je on u intervju za prištinski portal gazetaexpress.

Upitan dali ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja, Lajčak kaže kako misli da bi verovatno bilo dobro promeniti narativ.

„Umesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 odsto udela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga „potpišete“. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge. I, umesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo „ovo je ono što mi predlažemo“, „tako želimo da se to uradi““, kazao je on.

Po njegovim rečima i Srbija ima prava da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO, jer je ravnopravna strana.

„Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis“, kazao je Lajčak.

Nije prihvatio ocenu novinara da je trenutno, na političkom nivou, dijalog blokiran, i dodao da je stav zvaničnog Brisela da „za treći sastanak (Kurti-Vučić) treba pripremiti nešto konkretno, konkretne rezultate, da bismo mogli da obavestimo građane Kosova i Srbije o rezultatima i trenutno radimo na pripremi ove agende“.

Ocenio je da su Kurti i Vučić dva jaka lidera, sa jakim mandatom, tako da imaju moć i podršku naroda da postignu sporazum.

„Oni znaju da je to i očekivanje medjunarodne zajednice. Ali pre svega mislim da su ljudi dužni da normalizuju odnose, jer situacija trenutno nije dobra. Dakle, oni mogu i imaju šta je potrebno da donesu te odluke. Ne kažem da je lako jer je izuzetno osetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu“, kazao je visoki evropski diplomata.

Upitan da li je format dijaloga koji je izabrala EU pravi Lajčak odgovara da smatra kako je sadašnji format ispravan.

„Dakle, EU format je logičan. Istovremeno, koristim svaku priliku da se sretnem sa partnerima na medjunarodnim marginama i da se sastanem sa trećim stranama, ili redovno putujem u Prištinu i Beograd da poguram proces napred, da se pripremim“, kaže on i dodaje kako je format je vrlo jasan. „Vodi ga EU, a podržavaju SAD i drugi partneri i istovremeno je fleksibilan“.

Govoreći o sutrašnjoj poseti, kada će sa izaslanikom SAD za dijalog Gabrijelom Eskobarom posetiti Kosovo, rekao je da ima tri cilja.

„Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalog posreduje EU, a podržavaju SAD. Drugo, da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da napredujemo u procesu i, treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima“, kaže on i odbija da kaže konretno koja su to specifična pitanja, obećavajući da će o tome govoriti nakon posete Prištini i Beogradu.

Bonus video: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare