Vljosa Osmani Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je današnje, makar i privremeno, povlačenje izabranih i postavljenih predstavnika kosovskih Srba sa funkcija u institucijama Kosova "ima za cilj destabilizaciju severa zemlje".

Osmani je u saopštenju ocenila da je povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade i Skupštine Kosova i Kosovske policije „akt protiv demokratije i vladavine prava“.

„Ovakva akcija je ostvarena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme građanima Srbima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, navela je ona.

Izrazila je uverenje da će kosovske institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom delu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

„Primena zakona i reda ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture koje vodi Beograd, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“, ocenila je Osmani.

Kosovska predsednica smatra da „današnja akcija Srbije predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu“.

„Ova akcija koju je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svojih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva“, kazala je ona.

Osmani je istakla da Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost na Kosovu i pozvala Srbe da „ne nasedaju na propagandu iz Srbije i njene destabilizujuće interese prema Kosovu i regionu“.

„Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Postupanje institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu je sa najvišim standardima i evropskim vrednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put“, naglasila je ona.

Po njenim rečima, Beograd pokušava da destabilizuje Kosovo i region i održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom delu Balkana.

Podsećamo, nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar