Foto:Nova.rs

Veći broj prištinskih medija objavio je informaciju o kretanju specijalnih jedinica Kosovske policije ka Mitrovici, nakon odluke Srba da napuste kosovske institucije.

Prištinska KOHA je na svom fejsbuk profilu objavila snimak na kom se vidi konvoj vozila koji se navodno kreće ka Mitrovici.

Pročitajte još:

Prištinski mediji pokušali su da dobiju potvrdu ove informacije, ali u tome nisu uspeli.

Sva dešavanja u vezi sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija pratite u našem blogu uživo.

Specijalne kosovske jedinice ROSU i FIT: Šta su ustvari i ko su ljudi u njihovim redovima?

Specijalna jedinica kosovske policije ROSU svoje korene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovo stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem da obuči lokalne policijske snage. Već 2002. godine u Prištini je formirana preteča ROSU jedinica, tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU).

Buduće specijalce su obučavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Kveipo i njegov zamenik Džim Renfrau, a obojica su slovili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, hapšenje po poternicama, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori budućih specijalaca bili su eksperti iz SAD, ali i Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

Već naredne godine Renfrau je preuzeo mesto šefa jedinice, koja je bila bazirana u Kosovu polju i trebalo je da bude regionalna po potrebi. Dok je još Renfrau bio komadant, ime je promenjeno u ROSU (Regionalna operativna jedinica za podršku) i u svakom regionu Kosova postavljena je po jedna.

Među naoružanjem koji koriste su pištolji „glok 19“, „hekleri MP-5“, AK 47 modifikovani kalašnjikov, suzavac i, u nekim slučajevima i snajperi, a kako tvrde albanski zvaničnici na Kosovu, imaju o ovlašćenje da deluju na celoj teritoriji Kosova.

FIT je sa druge strane prilično mlada jedinica koja se u sličnim akcijama oprobala prošle godine kada je zajedno sa ROSU upala na sever Kosova i sprovela haopšenje četvorice Srba, a svoje vatreno krštenje ova elitna jedinica imala je prilikom hapšenja Marka Đurića.

Podaci o FIT-u su strogo čuvana tajna, a mnogi spekulišu da je baš ova formacija bila preteča vojske Kosova.

Začeci ove jedinice datiraju još iz 2003. godine kada je imala svega dva tima po 15 pripadnika, a tokom godina FIT je menjala i imena te je u martu 2005. godine nazvana „Specijalne interventne grupe – GSI / SIG“ (na albanskom „Grupi Special i Intervenimit GSI“). Novo ime ova formacija je dobila 2008. godine kada su odabrani pripadnici ove jedinice podeljeni u nekoliko grupa odlučili da je nazovu „Prvi interventni tim“ ili First Incident Team – FIT. Poznati su i kao SIU, odnosno specijalizovana intervenciona jedinica, a po svom delovanju slična je SAJ-u.

Od naoružanja koriste „kalašnjikove“, „glok 19“ i „hekler MP-5“.

Nova baza specijalnih jedinica na severu Kosova

Dva meseca ranije, premijer Aljbin Kurti objavio je na svom Fejsbuk profilu da prištinske institucije podižu novu bazu specijalne policije u selu Jasenovik kod Zubinog Potoka.

Prethodno, za potrebe specijalne jedinice policije, na severu Kosova i Metohije izgradjeni su kampovi u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

BONUS VIDEO: Vučić: Spremni smo za pregovore, neke stvari ne možemo da prihvatimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare