Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ugovor između kosovskog Predsedništva i ambasadora Vilijama Vokera, savetnika bivšeg predsednika Hašima Tačija, ističe 31. decembra ove godine, sa mogućnošću produženja, međutim vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani ga je stavila van snage, prenosi danas RTK.

Lobiranje za Kosovo ambasadora Vokera je prestalo nakon potpisivanja ugovora u avgustu između kancelarije predsednika Kosova i fondacije Vilijam Voker.

Njegova obaveza bila je da savetuje Hašima Tačija, za šta je na račun fondacije uplaćivano 7.000 evra mesečno, podseća Kosovo Onlajn.

Ugovor između Predsedništva i ambasadorove fondacije više nije na snazi, iako ističe krajem ovog meseca, a v.d. predsednica Vjosa Osmani već ga je ukinula ocenivši da je „ugovor istekao“.

„Zatražili smo pristup svim izveštajima o radu obavljenom za vreme dok je taj ugovor bio na snazi, ali do sada nisu pronađeni u Predsedništvu“, rekla je Osmani.

Prema rečima bivšeg člana parlamentarne komisije za troškove lobiranja, Arberie Nagavci, čak i u vreme kad je ta komisija podnela izveštaj, on nije bio potpun.

Iz Kosovskog instituta za pravdu sugerišu da institucije treba da budu transparentne.

„Kada institucije nisu transparentne, postoji sumnja u ono što se krije. Kosovu je potrebno lobiranje, oni moraju biti transparentni onoliko koliko to dozvoljava interes zemlje“, rekao je Ehat Miftaraj iz Instituta za pravdu.

Komentarišući odluku Osmani o raskidu ugovora, Miftaraj je rekao da, kada su u pitanju takvi sporazumi sa istaknutim ličnostima, „treba biti oprezan da se ne naruši integritet ličnosti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar