Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Samo par sati nakon što je bivši kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj prozvao sadašnje zvaničnike u Prištini kako ignorišu konferenciju Nesvrstanih u Beogradu i poruke odatle, na Fejsbuku se oglasila predsednica Kosova Vjosa Osmani.

„Na konferenciji Pokreta nesvrstanih koja se održava u Beogradu, Srbija ponovo zloupotrebljava svoj status posmatrača kako bi iskrivila istinu o državi Kosovo“, napisala je Osmani, prenosi KoSSev.

Ni ova objava nije zaobišla „kolonizatora“, „genocid“ i „kasapina Miloševića“.

„Pod vođstvom kasapina Slobodana Miloševića, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje osnovnih principa Pokreta nesvrstanih. Kao zemlja kolonizator, sa destabilizujućom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nedužnim civilima i radnjama koje su svakodnevno u sukobu sa naporima za mir i stabilnost u našem regionu, Srbija dokazuje da je to u suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Poket nesvrstanih“, navela je Osmani.

Potom je podvukla ono što ističe inače, uz još jedno spominjanje Miloševića.

„Nezavisnost Kosova priznao je znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio je da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. Stoga pozivam sve države Nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo, da se rukovode ovakvim tumačenjem MSP, a ne propagandom Srbije koja svoje korene vuče iz Miloševićevog mentaliteta“, poručila je Osmani.

Dodala je i da Srbija, kako bi „doprinela dobrosusedskim odnosima između dve zemlje“, mora da odustane od napora da, kako je navela, „podrije međunarodni položaj Kosova, lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznavanja nezavisnosti Kosova od drugih zemalja“.

Pošto Kosovo, kako kaže, ceni podršku koju joj je pružilo nekoliko država Nesvrstanih, zvaničnica iz Prištine se nada da će zemlje koje učestvuju na konferenciji u Beogradu istovremeno i „jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi konferenciju za sprovođenje destabilizujućih političkih programa protiv Republike Kosovo i drugih zemalja u našem regionu“.

BONUS VIDEO: Srbija i Nesvrstani, istorija ili budućnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare