Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je dans tokom sastanka sa izvestiocem Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (APKE) Dorom Bakojanis, čija je tema bila zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, izjavila da je Kosovo posvećeno ispunjavanju svih standarda Saveta Evrope za članstvo.

U saopštenju iz kabineta kosovske predsednice se ističe da je Osmani kazala da je članstvo u Savetu Evrope ne samo prioritet Kosova, već i neophodnost za zaštitu ljudskih prava i dobrobiti svih građana, bez razlike.

Kako je Osmani navela, Kosovo je u svoj Ustav ugradilo Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i druge međunarodne dokumente, obezbeđujući prava svih građana, uključujući i nevećinske zajednice, vladavinu prava i demokratsko upravljanje, što je, prema njenim rečima, dokazano ocenama nekoliko međunarodnih organizacija.

„Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Saveta Evrope za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Saveta Evrope, čineći ih primenjivim na Kosovu. U tom duhu, Kosovo je snažno posvećeno evropskim vrednostima, uključujući demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava“, naglasila je kosovska predsednica.

Osmani je tokom susreta sa Bakojanis podvukla da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o Mišljenju o aplikaciji Kosova održi što je pre moguće, kako bi se pristupilo formalnom glasanju za članstvo u Komitetu ministara.

„Sledeće godine Savet Evrope će obeležiti 75 godina od svog osnivanja. Stoga bi bilo veoma simbolično da sam Savet Evrope, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži porodici tih vrednosti“, rekla je Osmani.

Bakojanis se danas sastala i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

BONUS VIDEO – Vučić o Kosovu: Laž da ću potpisati nezavisnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar