Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, ocenila je danas kao "žalosnu" izjavu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Lajčak je u utorak u video-diskusiji sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu Emili Haber naglasio da bi se stav pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, mogao promeniti ako se postigne sporazum Kosova i Srbije.

Miroslav Lajčak Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/MO

„Sve što je prihvatljivo za Srbiju biće prihvatljivo i za druge zemlje koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Lajčak, misleći na svoje kontakte s tim zemljama, kao i na svoju Slovačku koja takođe nije priznala nezavisnost Kosova.

Osmani je ocenila da je „žalosno ako spoljna politika tih zemalja podleže politici Srbije i Rusije“.

„Osim što je to nesrećno, opasno je i za celu Evropsku uniju da njenih pet država članica određuju svoja pravila i pristupe na osnovu želja i zahteva Srbije“, rekla je Osmani.

Pozvala je t zemlje EU „da priznaju stvarnost“, poštujući mišljenje Međunarodnog suda pravde i priznajući Kosovo, ne čekajući da to prvo učini Srbija.

Osmani koja je i predsednca Skupštine Kosova, danas je završila posetu Briselu, gde se sastala sa visokim zvaničnicima EU i predsednicima oba doma belgijskog parlamenta.

Sastala se i s komesarom EU za proširenje i susedske odnose Oliverom Verhejijem, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a sinoć i sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar