Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, a ujedno i vrhovni komandant kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), imenovala je danas general-majora Baškima Jašarija (Bashkim Jashari) za novog komandanta KBS-a, saopšteno je iz njenog kabineta.

Imenovanje je izvršeno kako je propisano zakonom o KBS, na predlog kosovskog ministra odbrane i preporuku kosovskog premijera, prenosi Kossev.

Pre imenovanja novog komandanta KBS-a, Osmani je donela dekret o razrešenju tadašnjeg komandanta KBS-a Rahmana Rame (Rrahman), nakon što je on podneo ostavku, naveli su iz kabineta Osmani.

Prištinski mediji, prethodnih dana, iznosili su različite informacije o razlogu ostavke koju je podneo bivši komandant KBS-a Rahman Rama.

Više portala prošle nedelje prenelo je informaciju da je Rama ostavku podneo zbog sukoba sa ministrom odbrane Armendom Mehajem, a u vezi sa poslednjom akcijom na Severu.

Tako Syri.net, sa jedne strane, tvrdi da je do njihovog sukoba došlo 18. septembra, kada je ministar odbrane naredio Rami da prefarba četiri američka vojna oklopna vozila u plavo i da ih koristi za akcije na Severu Kosova radi uspostavljanja reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom, što je, navodno Rama odbio.

To je, prema pisanju ovog medija, jer takva praksa nije dozvoljena, što je kasnije saopšteno i potvrđeno iz Vašingtona.

Sa druge strane, prištinska Koha tvrdi da je Rama podneo ostavku na poziciju komandanta KBS-a, jer želi da u svom budućem radu doprinese vojnoj saradnji između SAD-a i Kosova.

BONUS VIDEO: Srpska oklopna vozila u blizini administrativnih prelaza sa Kosovom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar