Pokret Oslobodjenje
Pokret Oslobođenje Foto:(BETAPHOTO/POKRET OSLOBODJENJE/Luka J

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kritikovao je danas ambasadora SAD Entonija Godfrija zbog izjave o "priznanju Kosova od strane Srbije", navodeći da bi "u svakoj zemlji koja drži do sebe" takvi stavovi bili osnov za otkazivanje gostoprimstva stranom diplomati na osnovu Bečke konvencije. 

Reagujući na intervju u jučerašnjoj Politici u kom je ambasador SAD naveo da Vašington želi da vidi „obavezujući sporazum Srbije i Kosova zasnovan na međusobnom priznanju“, lider Oslobođenja je ocenio da „nije normalno“ da strani diplomatski predstavnik „javno podržava rastakanje zemlje domaćina“.

„Cinična je izjava ambasadora da ‘rešenja za Zapadni Balkan moraju doći od država Zapadnog Balkana’, posebno nakon što je, izdiktirao sva rešenja u formi naređenja. Rešenje za Zapadni Balkan će biti poništenje svih nelegalnih sporazuma koje je potpisala vlada Aleksandra Vučić i baziranje budućih predloga na načelima Ustava Srbije i Rezolucije 1244“, ocenio je Đorđević a prenelo Oslobođenje.

Navodeći da je intervju ambasadora „prepun hvalospeva prema politici Aleksandra Vučića i tobože divnoj klimi za poslovanje američkih kompanija u Srbiji“, Đorđević je ocenio da je „apsolutno jasno koja strana sila je postala glavni sponzor Vučićevog režima“.

„Svako sponzorstvo dolazi na naplatu, što nam govore i stavovi ambasadora prema kosovskom pitanju“, naveo je lider Oslobođenja.

Dodao je da „osim odricanja od Kosova i Metohije“, SAD očekuju od „Vučićevog režima“ da ispuni i „druge zadatke“.

„Tu se nalazi i energetska diverzifikacija, što praktično znači odaljavanje Srbije od Rusije, kao i stvaranje mini-Šengena, što je ekonomska priprema za Veliku Albaniju“, naveo je Đorđević.

Ambasador SAD izjavio je za jučerašnju Politiku da je Srbija „privredna lokomotova Zapadnog Balkana“ i „ekonomski lider u regionu“ ali i dodao da Vašington „godinama podržava proces koji vodi sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare