Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koalicija "Oslobodimo Vračar" pozvala je predstavnike Inicijative Ne davimo Beograd da zajednički nastupe u borbi protiv urbanističkog nasilja u Mitićevoj rupi i da iskoriste njihove kapaciteta za vaninstitucionalnu borbu, kao i naše unutar institucija Skupštine opštine Vračar.

„Jedan od najvećih problema opštine Vračar je ogromno zagađenje, pa je naša opština neretko najzagađenija u Srbiji. Trend urbanizacije svojstven SNS je doveo do devastiranja gradskih zelenih površina, a svedoci smo nestajanja brojih drvoreda, kao i popločavanja i betoniranja parkova. Od betoniranog parka preko puta fontane na Slaviji, do oduzimanja parkova stanarima Sazonove i ulice Tomaša Ježa, sada su stigli i do Mitićeve rupe“, kažu predsednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ Konstantin Samofalov.

Mitićeva rupa je, kako kažu, jedna od poslednjih ekoloških oaza na Vračaru i predstavlja svojevrsna pluća opštine.

„Uz sve navedeno, SNS-ovska vlast namerava da ovde izgradi 9.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, ne ostavljajući ni minimum mogućnosti za postojanje zelenih površina. Koalicija „Oslobodimo Vračar“ nikada nije bila protivnik smislenog razvoja ove opštine, otvaranja novih radnih mesta, obezbeđivanja novih i razvoja već postojećih kulturno-sportskih sadržaja, izgradnje obdaništa za decu, podzemnih garaža. Mi se zalažemo za raznovrsnost koja će olakšati, ali i unaprediti život građana na našoj opštini. Ali smo veliki protivnici uništavanja zelenih površina i prostora za relaksaciju i odmor naših sugrađana. S tim u vezi, rešenje za Mitićevu rupu sa kojim smo se upoznali na ranom javnom uvidu, a koje predviđa potpuno betoniranje ove površine za nas je apsolutno neprihvatljivo. I što se nas tiče, građani mogu biti uvereni da SNS-u ta zamisao neće proći“, kaže Samofalov u saopštenju.

Postavljaju i pitanje češkoj firmi, koja je jedan od investitora na ovom projektu.

„Da li bi vam palo na pamet da pribegnete ovakvom urbanističkom „rešenju“, recimo u Pragu? Zbog svega navedenog, naša odbornička grupa zahteva od Skupštine opštine Vračar da hitno uputi zahtev nadležnim gradskim vlastima za organizovanje posebne javne rasprave za građane Vračara, koja će se održati u sali naše opštine. Na ovoj javnoj raspravi o pitanju gradnje u Mitićevoj rupi izjasnili bi se oni koji su za to najpozvaniji: građani Vračara, ugledne arhitekte i urbanisti, kao i udruženja građana“.

Samo uz uključivanje predstavnika lokalne zajednice, kažu, a ne isključivom samovoljom SNS gradske vlasti, mogu doći do najoptimalnijeg rešenja u ovoj konkretnoj stvari.

„Takođe, pozivam i Inicijativu Ne davimo Beograd da zajednički nastupimo u borbi protiv urbanističkog nasilja u Mitićevoj rupi i da iskoristimo njihove kapaciteta za vaninstitucionalnu borbu, kao i naše unutar institucija Skupštine opštine Vračar“, zaključuje Samofalov u saopštenju.

**
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar