Vladimir Orlić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je zakazivanje sednice parlamenta 24 sata pre njenog održavanja u skladu sa poslovnikom i da to ne sprečava opoziciju da predloži dopune dnevnog reda.

„Ako imaju problem sa pravilima koja su sami pisali, imaju problem sami sa sobom. Moja je procena bila da se sednica zakaže u roku tom i tom i ja za to, u skladu sa poslovnikom, uvek dam odgovarajuće obrazloženje“, rekao je Orlić u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu današnje sednice su samo dva akta, odnosno izmene zakona koje se odnose na izmenu po jedne rečenice, a koji su u skupštini iz vlade Srbije stigli u roku kraćem od sedam dana, dok je ostatak materijala poslanicima dostavljen pre tri ili više nedelja.

„I sad narodni poslanik ne može za nekoliko nedelja da pročita predlog zakona od 10 ili 15 članova. Nemojte to da pričate ljudima“, kazao je Orlić.

Upitan o tome što se zakazivanjem sednica po skraćenom roku onemogućava opoziciji da podnosi dopune dnevnog reda, za koje rok ističe 24 časa pre početka sednice, Orlić navodi da postoji način da ti predlozi dođu na dnevni red i da je sve to objasnio poslanicima.

„Dakle, ako želite bilo šta – razgovarajte jedni sa drugima, obratite se drugim poslaničkim grupama, napravite neki zajednički predlog da se nešto nađe na dnevnom redu. Zavisi neposredno od glasova većine, kao i sve drugo“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, ako neko daje predlog da bi govorio duže u direktnom prenosu, a nije se dogovorio drugim poslaničkim grupama i nema većinu za svoj predlog – „naravno da neće biti na dnevnom redu“.

„Ne sankcionišem ništa. Ja primenjujem ona pravila iz poslovnika koja su oni napisali. Isključivo to, sve vreme. Mislim da je izvanredna stvar što mi (Srpska napredna stranka) ništa menjali nismo, jer da smo i zarez promenili, bila bi reakcija da je to ‘poslovnik zlih naprednjaka'“, kazao je Orlić.

O zahtevu opozicije za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog, koji je na sednici izjavio da poslanici opozicije „rade protiv sopstvene države i da za to dobijaju novac od nekoga“, Orlić navodi da je interpelacija zahtev vladi da se izjasni o nekoj temi, a da opozicija taj zahtev „uopšte nije napisala kao interpelaciju“.

„Ja neću da odbijem ništa, ja sam to, kako poslovnik nalaže, prosledio nadležnom odboru. Ako mene pitate šta ja mislim kao narodni poslanik, ja mislim da su taj akt tako napisali da je to potpuno besmisleno. To uopšte nije interpelacija“, naveo je on.

Na pitanje kada će na dnevni red doći narodna inicijativa o moratorijumu na iskopavanje litijuma i bora, Orlić kaže -„videćemo“.

„Ako se provede kompletna procedura, odgovor je (da će na dnevnom redu biti) u tom trenutku“, rekao je Orlić.

***

BONUS VIDEO – Bakarec luduje u Skupštini: Ne zna kako se zove SNS, ali zato zna s kim je u braku urednica zabavnog programa RTS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar