Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je da u parlamentu ima prostora za svakog poslanika da iznese svoj stav i da će on prema svima primenjivati isti aršin, u skladu sa skupštinskim poslovnikom.

Orlić je u intervjuu za Politiku rekao da je opozicija u skupštini dobila tretman kakav nikada nije imala i da su opozicionari svesni toga, te da, kako kaže, nisu uspeli ni da sakriju svoje oduševljenje što je tako.

„Znaju dobro i da ničemu sličnom opozicija u vreme kada su oni bili na vlasti nije mogla ni da se nada. Kao što znaju i u kakvoj smo atmosferi razgovarali tokom svih dana konsultacija, kada smo njihovim željama izašli u susret: od potpredsedničkih mesta, preko rukovodećih pozicija u radnim telima, do mesta u parlamentarnim delegacijama“, istakao je Orlić.

Dodao je i da ne bi trebalo da na drskost, neistine i uvrede očekuju ćutanje, već snažan odgovor.

„Povlačenja kada vam državu napadaju i narod vređaju nije bilo, niti će. Zato atmosfera o kojoj govore zavisi pre svega od njih. A što se vođenja sednica tiče, zna se – postoje jasna pravila, koja jednako važe za sve“, naglasio je predsednik Skupštine Srbije.

Upitan da li moguće pronaći konsenzus u parlamentu između vlasti i opozicije, kako bi se u sadašnjim teškim vremenima lakše branili državni i nacionalni interesi Srbije, Orlić je rekao da bi bilo dobro kada bi bio moguć opšti konsenzus o najvažnijim pitanjima.

Kazao je da, međutim, takav konsenzus nije moguć ni unutar same opozicije gde postoje „oštro sukobljene grupe, koje se međusobno utrkuju oko toga ko je veći Rus ili ko je više za NATO, čak i ne razmišljajući o interesima Srbije“.

Odgovarajući na pitanje da li kao jedan od glavnih aktera SNS-ovog spota „ubeđivanja“ Aleksandra Vučića da ostane na čelu Srpske napredne stranke veruje i da će ga u to ubediti, naveo je da je to želja svih u SNS.

„Aleksandar Vučić je ne samo najzaslužniji za to što je danas SNS ubedljivo najjača i najvažnija stranka, što je postala političko jezgro srpskog naroda i centralna državotvorna snaga, već s njima je naša stranka, baš kao i sama Srbija, naučila da pobeđuje“, rekao je Vladimir Orlić.

Bonus video: Orlić u TV debatama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare