VIKTOR ORBAN, ALEKSANDAR VUCIC
VIKTOR ORBAN, ALEKSANDAR VUCIC foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Mađarski premijer Viktor Orban održao je konferenciju za novinare u Budimpešti, gde je između ostalog prokomentarisao šal s kojim se pojavio na fudbalskoj utakmici, a na kojoj je prikazana mapa Velike Mađarske.

Naime, pre mjesec dana na prijateljskoj utakmici fudbalske reprezentacije, Orban se pojavio noseći šal s kartom Mađarske koja sadrži velike delove Hrvatske, ali i drugih zemalja, piše Dnevnik.hr.

Na konferenciji za medije u sredu rekao je da tu nema ništa posebno.

„Ovo je zemlja stara 1100 godina, okruženi smo istorijskim simbolima“, rekao je Orban.

„Ako vidite nešto što vam smeta, možete se buniti, jer neki simbol je star 200 godina. Ili ovde na zastavama možete videti nešto što se koristilo u prošlom veku.

On je naglasio da on to zove „istorijska Mađarska“.

„Ja uvek jasno razlikujem ono što vi zovete Velika Mađarska, a ja zovem istorijska Mađarska. Velika Mađarska intelektualni je koncept o tome kako biti veći nego što jeste, ali ja nisam deo te tradicije. Ja spadam u istorijsku tradiciju – Mađarska zaista jeste bila takva, to je istorijska zemlja“, kazao je on.

„Idite u mađarski parlament, niko se nikad nije bunio zašto su takvi simboli tamo. To je deo istorije, to održava naše nacionalno jedinstvo. Stoga su istorijski simboli uobičajen deo naših života. To nije ništa posebno, već je svakodnevna stvar“, rekao je Orban.

Bonus video: Da li u BiH slabi nacionalizam? – gosti Dragan Bursać i Balša Božović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar