Viktor Orban Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu (BSF) da je Srbija potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji. On je rekao i da EU ne može da razgovara o svojoj sigurnosti i evropskom identitetu bez Srbije, čije je članstvo u savezu geopolitički interes.

„Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU ne može se razgovarati o sigurnosti ili celokupnom evropskom identitetu. Više nama treba članstvo Srbije u EU nego što to treba Srbiji“, rekao je Orban na panelu o budućnosti Evrope. Bledskom strateškom forumu, na panelu na temu budućnosti Evrope.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na panelu je kazao da je EU svesna da mora biti vidljivija u Srbiji.

Otvarajući dvodnevni forum, Mišel je rekao da EU nije potreban „još jedan Avganistan“ da bi se shavtilo da mora da teži većoj autonomiji i kapacitetu za delovanje.

Dodao je da strateška autonomija EU zahteva rad na ekonomskoj snazi, susedstvu i sposobnostima na planu bezbednosti.

„Evropska budućnost o kojoj želim da govorimo je naš projekat vrednosti, slobode, prospetiteta i uticaja. Naše veliko jedinstveno tržište nas čini najvećim u trgovini u svetu a zauzvrat i velikim izvoznikom standarda. Standardi koje smo najuspešnije učvrstili u našem susedstvu su demokratija, osnovne vrednosti i vladavina prava“, rekao je Mišel.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar rekao je da je zbog izazova s kojim je bila suočena u poslednjih 15 godina, EU počela da se ponaša kao unija za rešavanje problema umesto zajednice koja je usvojila strateški pristup.

„Zato je slovenačko predsedavanje na vrh liste priotiteta postavilo otpornost, stratešku autonomiju i Konferenciju o budućnosti Evrope. Potrebna nam je vizija o tome gde želimo da vidimo EU u budućnosti“, dodao je Logar.

Prema njegovim rečima, imperativ je da se identifikuju strateški odgovori na izazove sa kojima se suočavaju kako gradjani svakodnevno tako i na one koji bi mogli da budu pred Evropom kao kontinentom.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da je „centralno pitanje sadšnjeg vremena kako razumeti i primeniti vrednosti i mehanizme traženja konsenzusa, uzajamnog poštovanja, supsidijarnosti i solidarnosti, zajedničko dobro koje uključuje dobro svakog naroda koji učestvuje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar