Hašim Tači Foto:

Akreditovani advokat u Specijalizovanim većima za Kosovo u Hagu Artan Ćerkini izjavio je danas da saslušanje predsednika Kosova Hašima Tačija i istražni postupak ukazuju na to da se optužnica privodi kraju i da se uskoro može očekivati njeno potvrđivanje.

Tači je u ponedeljak obavestio javnost da se na prvom ročištu ispred Specijalnog tužilaštva vodila rasprava između odbrane i tužilaštva oko proceduralnih pitanja, a Ćerkini je s tim u vezi izjavio za Kosovo onlajn da je reč o jedinstvenom sudu, koji ima formalni i sadržajni aspekt delovanja.

„Treba da imamo na umu da se radi o ‘sui generis’ mehanizmu, da je to sud Kosova sa sedištem u Holandiji, što ima niz proceduralnih aspekata jer to nije prirodno. Zbog toga mislim da su odbrana i tužilaštvo diskutovali o mnogo proceduralnih stvari, jer u osnovi taj Specijani sud je sud Kosova sa formalnog apekta, ali ako gledamo iz sadržanoj aspekta, on je pravi međunarodni tribunal“, rekao je Ćerkini.

On smatra da nije ništa čudno što Specijalni sud nekoliko dana u nizu ispituje Tačija, imajući u vidu da mu se u deset tačaka na teret stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

Ćerkini smatra da to što Tači ne iznosi detalje saslušanja nije proizvod njegove volje, već zahtev tužilaštva, a možda i njegove odbrane.

„U ovoj fazi procedure tužilaštvo može da naredi Tačiju da neke informacije ne treba da budu dostupne javnosti, a to može i njegova odbrana da sugeriše. Uzimajući u obzir fazu postupka u kojoj se Tači nalazi mislim da nije na njemu da odlučuje šta će i koliko će obavestiti javnost oko onoga što se dešava na ispitivanju“, objasnio je Ćerkini.

Sudija za prethodni postupak, prema rečima Ćerkinija, ima određena ovlašćenja koja su predviđena zakonom, pravilnikom o postupku i dokazima.

„On može da potvrdi optužnicu u celini, neke tačke optužnice da potvrdi ili odbaci i može da odredi dopunu istrage. Za šta će se odlučiti ostaje da se vidi narednih dana“, zaključio je Ćerkini.

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar