Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači danas nastavlja razgovore u zgradi Specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu, a beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Tači tamo vodi razgovore tehničke prirode, sa krajnjim ciljem da učestuje u pregovorima između Beograda i Prištine.

Advokat je u izjavi Tanjugu bio izričit da Tači sa tužilaštvom nema šta da pregovara i razgovara, jer je optužnica podignuta i čeka se njena potvrda, dok će sa sudom, kako je naveo, imati šta da razgovara ako ta optužnica bude potvrđena.

Očigledno je, smatra Tapušković, da je Tači iz potpuno drugih razloga otišao sam u Hag, verovatno da bi izgladio probleme oko svog statusa.

„Otišao je sa autoritetom predsednika Kosova i tako se tamo i ponaša. Mora nekako da se preko tehničkih razgovora izgladi mogućnost da on učestvuje u pregovorima (Beograda i Prištine) i po meni to je jedini cilj i ništa drugo“, naveo je Tapušković.

Kada je u pitanju optužnica protiv Tačija i drugih za ratne zločine, on smatra da o njoj nećemo saznati ništa do njenog potvrtđivanja, jer je to još tajna.

Upitan da li kao predsednik Tači ima imunitet od suđenja, Tapušković kaže da o tome ne želi da diskutuje pre nego što „dobijemo optužnicu“.

Misli da je sve povezano sa Tačijevim aktivnostima koje se tiču postojanja toga suda i podseća da je taj sud osnovao parlament Kosova, po zakonima i ustavu Kosova, te da je iz bezbednosnih razloga njegovo sedište izmešteno u Hag.

„U zadnje vreme, a zato je i tužilac požurio sa objavom da je podigao optužnicu, Tači vodi veliku inicijativu da ukine taj zakon (o osnivanju Specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova) i ja sam negde u uverenju da će do oktobra (do roka za potvrđivanje – 24. oktobar) možda to i učiniti“, naveo je advokat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar