Sednica skupstine Kosovo
Sednica skupštine Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, poslanik kosovske skupštine Palj Ljekaj i bivše poslanice Donika Kadaj-Bujupi i Besa Baftiu izjasnili su se da nisu krivi za bacanje suzavca 2016. godine u prostorijama kosovske skupštine, javlja Zakletva za pravdu.

Kako prenosi Kossev, na ročištu koje je održano juče, oni su se izjasnili da nisu krivi za krivično delo „neovlašćeno držanje, kontrola ili posed oružja“ koje im se stavlja na teret.

Njihovi postupci su bili politički, a ne kriminalni, tvrdi aktuelna kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, uz naznaku da je njena obaveza, u svojstvu poslanice, bila da preduzme protestne akcije s obzirom na to da se, kako je navela, tokom 2015-2016 Kosovo suočilo sa „dva veoma bolna projekta“.

„Naš cilj nije bio zločinački, jer je u jednom sudskom procesu takođe važan i cilj, ali jednostavno naš cilj je bio da zaštitimo Kosovo od zadiranja na teritoriju. Da nismo preduzeli te akcije danas, pretrpeli bismo posledice tih projekata“, kazala je Hadžiu i dodala da je ponosna na akcije koje su preduzeli i da se ne osećaju krivima.

I poslanik Palj Ljekaj tvrdi da su njegove akcije bile političke, te da se ne oseća krivim.

Krivicu u ovom slučaju nije priznala ni bivša poslanica Donika Kadaj-Bujupi.

„Svi moji postupci bili su javni za politička uverenja i ciljeve, tako da je ovo motiv koji nikada nisam negirala, to su bile ponovljene akcije u skupštinskoj sali u okviru mandata poslanika. Za sve svoje postupke koje ne poričem, ne osećam se krivom“, kazala je bivša poslanica.

Slično izlaganje imala je i bivša poslanica, Besa Baftiu, naznačivši takođe da je nevina.

Glavni pretres u ovom slučaju biće održan 18. maja 2021. godine u 13:15 sati.

Do sada je ročište povodom ovog slučaja čak šest puta bilo odlagano, četiri puta tokom prošle godine i dva puta u 2021, javlja Zakletva za Pravdu.

Podsetimo, prema optužnici koja je podignuta 8. aprila 2016. godine, Hadžiu, Ljekaj, Baftiu i Kadaj-Bujupi terete se za neovlašćeno posedovanje suzavca.

Prema navodima iz optužnice, oni se terete da su 19. februara 2016. godine, oko 12.20 sati, u holu Skupštine Kosova, nakon što su se vraćali u salu nakon pauze tokom skupštinskog zasedanja, radnici obezbeđenja u Skupštini, kod njih pronašli i zaplenili kanistere sa suzavcem koji su posedovali nelegalno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar