Analizirajući velike projekte gradnje u Srbiji i sumnjivih građevinskih dozvola, koje po Zakonu o planiranju i izgradnji, član 133, ne izdaje lokalna samouprava već republičko ministarstvo za građevinu, postoji jedno ime koje povezuje bezmalo sve velike i po pravilu visoko koruptivne projekte. U pitanju su ne samo grđevisnke dozvole koje izdaje Republika (od Beograda na vodi do zidanja luksuznih naselja i hotela u nacionalnim parkovima) već se potpisuju i rešenja o ozakonjenjima objekata i projekata na republičkom nivou.

Autorski tekst Đorđa Miketića, člana stranke „Zajedno“ i narodnog poslanika 

U maniru dobrih krimi-romana, ova sekretarka je “ispod radara” javnosti, ali i tužilaštva duže od deceniju, jer ime Aleksandre Damjanović nije poznato široj, a malo je poznato čak i užoj zainteresovanoj javnosti.

Pročitajte još...

Mehanizam sekretarkinog “poslovanja”, za početak, možemo pokazati na poslednjem primeru visoke korupcije: nelegalne izgradnje privatne garaže u kompleksu Kliničkog centra Srbije, (o kojoj se već pisalo).

Ministarstvo zdravlja raspisalo je javni poziv za koncesionara za izgradnju ove problematične garaže 29. jula 2021, iako su građevinske mašine već 20 dana radile na iskopu jame za objekat.

Pobednik na javnom pozivu za garažu će se “saznati” tek 30. septembra, iako je tog dana objekat garaže već imao završenu prizemnu etažu i ploču za sledeći sprat. 12. oktobra Ministarstvo zdravlja je izabralo “najbolju” ponudu za garažu koja u tom trenutku već ima izgrađene dve etaže nad zemljom, i gradnja je u punom zamahu.

7. decembra na teren izlazi građevinska inspekcija i zatiče izgrađeni objekat bez građevinske dozvole, a tek 17. decembra Klinički centar Srbije traži građevinsku dozvolu koju Ministarstvo za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu odbija 29. decembra. Ujedno, građevinska inspekcija zabranjuje dalju gradnju i daje rok investotoru da u roku od 30 dana pribavi potrebnu dozvolu.

Uprkos zabrani izvođenja radova, garaža je 3. februara gotova i spremna za rad iako bez građevinske dozvole. Krajem februara ilegalna garaža počinje sa radom, a tek 4. marta ministarstvo GSI, tačnije državna sekretarka Aleksandra Damjanović izdaje građevinsku dozvolu za izgradnju garaže koja je već izgrađena.

Ovo je klasičan primer korupcije: namešteni tenderi, unapred ugovoreno javno-privatno partnerstvo, izvođač i podizvođač, izdaju se rešenja za gradnju pošto je objekat već izgrađen, zanemaruju se nalozi inspekcije…

Posla za tužilaštvo ima na pretek, jer treba ispitati nekoliko upletenih ministarstava, Klinički centar, utvrditi ko stoji iza privatnog investitora sa Sejšela i zašto se ministarstvo građevine predomislilo, pa prvo odbilo, a posle i predomislilo, te je sekretarka “konačno” odobrila dozvolu za gradnju na izgrađen objekat. Očekivano, srpsko tužilaštvo ćuti, ne štite javni interes niti reaguju na korupciju, čime legaliziju ovu lukrativnu “šemu”.

Pacijenti iz čitave Srbije su primorani da privatniku plaćaju skupoceni parking u krugu bolnice – dok u isto vreme, divlju garažu Kliničkog centra Srbije krasi ogromna zastava sa porukom: ŽIVELA SRBIJA!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram