Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đorđe Miketić iz stranke "Zajedno" osvrnuo se na nedavne događaje iz Novog Sada prilikom usvajanja GUP-a i rekao da su plaćenici SNS kartela tukli i hapsili građane koji mesecima pokušavaju da se uključe u raspravu i koji žele da odlučuju u kakvom Novom Sadu žele da žive.

Miketić je istakao da ono što smo videli u Novom Sadu govori da smo prešli iz prikrivenog u sledeću, „otvorenu fazu fašizma, mržnje i nasilja spram svojih građana“. Dodao je da fašizam nije sam sebi svrha, on služi kao alat porobljavanja građana i radnika i stvaranja privilegovane manjine.

„Novi Generalni urbanistički plan Novog Sada nije samo pohlepno napisan planski dokument, on je biznis plan Galensa i drugih kompanija bliskih kartelu. Oni ne žele samo profit kroz buduću grdanju, uništavajući javno dobro, već i legalizaciju prljavog novca: opljačkanog iz javnih preduzeća, budžeta, iz šverca narkotika, oružja“, poručio je Miketić.

Govoreći o vladajućoj manjini, Miketić ističe da se ona više ne može pouzdati u regularne državne metode prisile i kontrole kako bi osigurala svoju vladavinu.

„Za to joj je potreban vanzakonski i nedržavni instrument sile. Paradržavna vojska plaćenika se angažuje kako bi nasilno ugušila svako kritičko mišljenje i vapaj za demokratskim procedurama, čuvajući tako ne samo poredak i moć, već i gomile opljačkanog novca. Nasilno disciplinovanje građana od strane plaćenika se pre Novog Sada, desilo i na Šabačkom mostu, Beogradu, Zrenjaninu, Loznici i na mnogim drugim mestima, a sada dok bukti rat u Evropi, dok traje opšta kriza kapitalizma, fašističke tendencije će samo jačati. Nažalost, tek ćemo osetiti na šta je SNS kartel sve spreman u odbrani njihovih kriminalnih poslova i opljačkanog plena“, naglašava Miketić.

Napominje da ne smemo zaboraviti ni „ikonografiju“ ministra Vulina, koji poput „crnokošuljaša, ljotićevih patrola i drugih fašističkih falangi“ vrši javnu torturu nad obespravljenim migrantima i demonstrira silu – ali samo pred kamerama i nad nejakima.

„Jer i ta klovnovska interpretacija Il Dučea služi istoj svrsi, da policija bude izvrnuta ruglu, da građani od svojih institucija odustanu te da pristanemo da ražalovana policija prepusti u ruke plaćenika monopol nad silom i sprovođenjem zakona. Odatle pa do tajnih spiskova, hapšenja i nestajanja nas deli samo jedan korak“, kaže on i dodaje:

„Stoga, da bismo zaustavili pljačkaško-militantnu koračnicu društva ka crnom ponoru, prvo moramo prihvatiti dijagnozu, da je fašizam tu, među nama i nad nama, da je na svom zadatku, da smo ga mi našom ignorancijom oživeli, i tek onda možemo biti u stanju da napravimo što širi front za oslobađanje društva i institucija. Dok ne budemo prihvatili ovu istinu, nećemo moći stvoriti pravedno društvo po meri svih građana, a ne lopova i kriminalaca“, zaključuje Miketić.

Bonus video: Koliko će se Novi Sad promeniti novim Generalnim urbanističkim planom?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare