Škola u Gradcu Foto:N1

“Gradac se nalazi na prelomnoj tački između opstanka i propasti. Nadam se da svi oni od kojih zavise odluke o daljem razvoju događaja imaju bar po mrvu ljudskosti u sebi i razumeju kakvu i koliku odgovornost nose u ovom trenutku, jer Gradac je veoma vredan čuvanja”, priča za Nova.rs Dragica Nikolić, opozicionarka zbog koje su naprednjaci tri puta obarali izbore jer nisu želeli da je vide u savetu mesne zajednice u selu Gradac, poznatom po srednjevekovnom manastiru.

Letos se u Gradcu kod Raške odigrao mali eksperiment o reakciji ljudi na nepravdu. Iako je vladajuća stranka nekoliko puta pokušala da na silu otme jedino mesto u savetima mesnih zajedica koje nije pripalo njenim članovima, da bi mogla da se zakiti titulom apsolutnog pobednika, sve veći pritisci su iz nedelje u nedelju rezultirali su sve većom rešenošću meštana da odbrane svoju volju, što su na kraju i uspeli.

Dragica Nikolić, mlada devojka koja je odlučila da se svom snagom bori za opstanak svog sela, najbolji je primer koliko je vlast na svim nivoima bitna vladajućoj SNS.

Jednostavno, ništa ne prepuštaju onima koji nisu deo ove partije. Vrlo često na štetu meštana, a što je najgore, svojih prvih komšija.

Dragica Nikolić, Gradac, kod Raške
Dragica Nikolić Foto: Nova.rs

“Iako saveti MZ nemaju gotovo nikakvu moć u sistemu lokalne samouprave, ova mala pobeda bila je vesnik narednih borbi i pobeda ujedinjenih građana protiv nepravde i terora, kao i podsećanje da su sami građani jedini koji mogu da se izbore za promenu, i to svojim aktivnim učešćem”, kaže Dragica.

Nikolić kaže da bi najvažniji i neophodan korak da se ovome stane na kraj bio davanje prilike mladim ljudima da zasnuju porodicu uz što veću podršku u odgajanju dece.

“Definitivno gašenje škole bi bio pucanj u čelo bilo kakvoj šansi da se život u Gradcu održi na duge staze, i zato je od suštinske važnosti da se nastala šteta hitno sanira, a škola ponovo otvori. Ono što mi pored svega ovoga najteže pada i najviše me brine jeste epidemija pesimizma u mojoj generaciji. Iako objektivno postoje osnove da se pokrenu mali biznisi i turizam u Gradcu, veliki broj onih sa kojima sam pričala ne veruje da bi u tome uspelo i dosta naginje ka tome da se zauvek odseli usled teškoća da obezbede osnovne uslove za dostojanstven život”, priča Nikolić.

Prema njenim rečima, ima stvari koje su u Gradcu poboljšane od izbora. Oštećenja na nekim seoskim putevima su sanirana, neke deonice su asfaltirane. Započelo se sa renoviranjem Doma zdravlja kako bi se doveo u funkcionalno stanje, a očekuje se da će i lekar uskoro krenuti sa radom.

“Ali zgrada osnovne škole i dalje propada. Bez postavljenog krova i razvaljena, svakodnevno podseća na sveopšte rasulo. I pored svih pritisaka na lokalnu samoupravu i resorno ministarstvo i mnogobrojnih apela koji su stigli čak i do predsednika, birokratija je sprečila da se sa radovima krene ove godine”, kaže Dragica Nikolić, aktivistkinja Lokalnog fronta Raška.

BONUS VIDEO: Demostatovo istraživanje – Da su danas izbori kako stoji vlast, a kako opozicija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar