Foto:Nemanja Jovanović

Šta se dešava kada na izborima za Savet mesne zajednice pobedi opozicioni kandidat? Primer nam dolazi iz Mesne zajednicu Gradac, jedine u opštini Raška, gde je jedan opozicioni kandidat osvojio mandat i gde je nakon toga glasanje poništeno. Iz Lokalnog fronta Raška, navode da građani nisu ni bili obavešteni o izborima. Kažu da su na pitanje upućeno jednom kandidatu SNS, zašto meštani nisu obavešteni o vremenu i mestu izbora, dobili odgovor da „ko je trebalo da zna, javljeno mu je“.

Najsvežiji primer stiže iz Gradca, u opštini Raška, poznatom po srednjovekovnom manastiru. Na održanim izborima u ovom mestu, Dragica Nikolić predstavnica Lokalnog fronta Raška, osvojila je najveći broj glasova. A onda su izbori poništeni. Razlog su navodne neregularnosti u primopredaji izbornog materijala.

„Sa znatiželjom sam čekala taj trenutak, odnosno da vidim scenario kojim će izbori biti oboreni. Ja sam zajedno sa još jednim kandidatom SNS imala 49 glasova, što je bio najveći broj glasova. Dok su drugi imali mnogo manje. Izašlo je 100 glasača od kojih je 99 bilo regularno. To je poprilično veliki rezultat za mene“, ispričala nam je Nikolić.

Nikolić kaže za N1 da je zanimljivo da su izbori raspisani i održani u tajnosti. Kaže da je informacija o glasanju plasirana samo među članstvom vladajuće garniture, dok ostatak meštana nije imao lak način da sazna da se izbori uopšte održavaju.

„U našem slučaju je to objavljeno na oglasnoj tabli u selu. A znamo da običan građanin ne ide svakog dana do nje da bi se informisao. Zatim, i na lokalnoj televiziji, koju praktično niko ne gleda. Tako da su oni sa te strane postigli legitimitet, ali fingirani“, rekla je Nikolić.

Zanimljivo je da je izborna komisija kao nepravilnost konstatovala da se u materijalu koji je biračka komisija predala posle glasanja, ne nalazi koverat u kojem je kontrolni list. Kao i da ne postoji koverat u kojem su stavljeni nevažeći glasački listići. Nekoliko meštana koje je ekipa N1 zatekla ispred lokalne prodavnice, iako nisu želeli da budu snimljeni, kažu da ne veruju da je bilo neregularnosti.

Mirko Šćelović, predsednik Izborne komisije u Raški, rekao je u telefonskom razgovoru za N1 da ni na jednom drugom biračkom mestu nije zabeležena nijedna nepravilnost. Na pitanje, da li je čudno, da se ponovila samo u mestu gde se pojavio kandidat koji ne pripada SNS, rekao je da kandidati nisu imali partijska obeležja. Napomenuo je i da je postupak obaveštavanja o izborima ispoštovan, iako nisu slali pozive za glasanje. Kaže da je na lokalnoj televiziji i radiju, pet dana pred glasanje emitovano obaveštenje za svaku mesnu zajednicu.

Iz Lokalnog Fronta Raška kažu da je vladajuća garnitura spremna na sve da bi dobila apsolutnu vlast. Ali, smatraju da to neće proći na ponovljenim izborima u nedelju u Gradcu, zato što su meštani ogorčeni, jer selo nema ni poštu, ni ambulantu, ali ni školu.

„Mi smo samo hteli da ovim izborima pokažemo jedan eksperiment kako će da se odvijaju republički izbori, koji su planirani naredne godine. Znači, posle ovog iskustva, možemo samo da očekujemo da dobijemo batine, i da nas zatvaraju da ne bi izašli na izbore“, navela je Ljiljana Đoković i Lokalnog fronta Raška.

Osim u Gradcu, na kojem pravo glasa ima 350 birača, na izborima za Savete mesnih zajednica u Raškoj, naprednjaci su osvojili svih 118 mesta u 18 mesnih zajednica. Ukupna izlaznost bila je oko 35 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar