Skup opozicije Čačak
Foto: Nenad Nešović

Moramo stvoriti uslove za demokratske izbore, ali smo razočarani što kompletna opozicija ne izlazi zajedno u jednoj koloni, izjavio je večeras lider Nove Srbije, Velimir Ilić na sastanku jedanaest opozicionih i tri manjinske stranke održanom u Čačku.

„Naša želja je bila da svi zajedno stanemo pod jedan barjak, ali pojedini koji su protiv ove vlasti imaju neke svoje platforme i razmišljanja. Smatramo da Srbija mora napraviti korak ka demokratiji i saradnji, jer ova Vlada ne može da učini ništa za narod, naročito imajući u vidu da živimo u medijskom mraku“, istakao je on.

Ilić kaže da će vlast oličena u SNS učiniti sve da izbore obesmisli i boriće se na sve načine da oni ne budu demokratski, jer će u tom slučaju i izgubiti.

„Mi moramo svojim jedinstvom i zajedničkom saradnjom naterati vlast za bolje uslove prilikom izbornog procesa. Šteta je što ne izlazimo zajedno jer imamo samo jedan cilj, a to je da Srbija bude uspešna država, sa pravom ekonomijom, a ne da se za sve pita jedan čovek – Aleksandar Vučić“, zaključio je Ilić.

Foto: Nenad Nešović

Predsednik Nove stranke, Aris Movsesijan smatra da Srbija nije Beograd, te da je veoma važno obići sve gradove i ističe da je ova politička grupacija postigla saglasnost oko platforme koja je upućena Skupštini i predstavnicima Evropskog parlamenta.

„Za sada nismo dobili odgovor na to, niti zvaničan termin kada ćemo biti pozvani, ali sačekaćemo. Moramo zajedno odbraniti volju građana, biračke kutije moraju biti maksimalno pokrivene u Srbiji, a to će vratiti poverenje naroda u birački proces“, naveo je Movsesijan.

Prema njegovom mišljenju, postoje samo tri stvari koje treba u našoj zemlji da se promene – mediji, mediji i mediji. Mali koraci mogu dovesti do poboljšanja izbornih uslova, a mi moramo učiniti sve da zaštitimo volju građana, zaključio je predsednik Nove stranke.

Član predsedništva DSS, Dušan Stevanović kaže da postoje dve predložene platforme, jedna se odnosi na medijske uslove prilikom izbora, kao glavni činilac, a sada se radi novoj, koja se odnosi na kontrolu izbora.

„Bojkot nije alternativa, zato se moramo boriti, a ako već izađemo na izbore i učestvujemo u njima pravila igre moraju biti što pravednija za sve učesnike“, istakao je on.

Prema rečima podpredsednika Građanskog demokratskog foruma, Radeta Veljanovskog ova grupa političkih stranaka i pokreta nema nameru da nikome širi iluzije.

„Realnost naših pogleda se ogleda u platformi koju smo predali za razgovor sa vlašću o demokratskim i fer izbornim uslovima. Njih smo (vlast) podsetili da u svim našim zakonima ima odličnih odredbi, koje ona ne poštuje. Takođe, u ovom procesu treba da učestvuju i predstavnici Evrope za koje očekujemo da nam daju podršku korektnim zahtevima koji su u skladu sa evropskim standardima i iskustvom“, naveo je Veljanovski.

Foto: Nenad Nešović

On je naglasio da se od njih ne očekuje nikakva naredba srpskim vlastima, te da će dijalog, pre svega biti relacija između vlasti i opozicije.

„Svesni smo činjenice da je na nama odgovornost. Ovde su tri osnovna činioca – vlast, predstavnici političkih stranaka i organizacija i građani. Mi moramo građanima da vratimo nadu da ne misle da je sve bezizlazno, ali i podsetimo na sopstvena iskustva, budući da su izborni uslovi bili najgori 1990. godine. Ako budemo čekali idealne onda ćemo se načekati i overiti ovu vlast na veoma dug period. Opoziocija je u ovom trenutku jako razjedinjena, usitnjena, vlast je radila na tome, ali ima i naše krivice“, naveo je on i dodao da se iz tog razloga ne može očekivati jedna opoziciona izborna lista. Međutim, kako je rekao, to i ne mora da bude uslov, a političke organizacije treba da se dogovore o opredeljima. Najvažnije je da svi učestvuju i kontrolišu izborna mesta, ali i podstaknu što veći broj građana da izađu na birališta, naglasio je Veljanovski.

Prema rečima Konstantina Samofalova, generalnog sekretara SDS ova grupacija okuplja 14 raznorodnih stranaka i pokreta, raznih političkih ideja, ali imaju samo jedan cilj, borbu za slobodne medije i izbore.

„Što se tiče platforme za pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije, očekujemo najskoriji početak razgovora, a naročito poučeni iskustvom pred prošlogodišnje parlamentarne izbore kada su oni krenuli prekasno. Da smo tada i uspeli nešto da se dogovorimo sa vlašću, bio je kratak vremenski period za implementaciju. Zato apelujemo na evropske poslanike da što pre otpočnu pregovori. Mi nemamo poverenja u vlast, ne živimo u iluziji da su oni spremni na bilo kakve dogovore, međutim, naša namera je najbolja. Uostalom stranke ovog režima su iste one koje su vladale Srbijom 90. tih godina, pa smo ih pobeđivali u gorim izbornim uslovima. Spremni smo na borbu, apsolutno zajedništvo, a prošlogodišnji su bili najneslobodniji od dolaska SNS na vlast“, rekao je on.

Prema njegovim rečima SNS je 2012. godine došla na tron obećavajući međunarodnoj zajednici kule i gradove, rešenja za KiM, a dobijen je samo Briselski sporazum nakon koga se Srbija povukla iz institucija na severu te pokrajine.

„Ovo je, zapravo, najservilnija vlast kada su u pitanju međunarodni uticaji u istoriji ove zemlje i u pravu su brojni građani koji sumnjaju u namere režima i uviđaju da je on spreman da žrtvuje interese Srbije“, zaključio je on.

Inače, na sastanku u Čačku su učestvovali predstavnici SDS, Nove stranke, Demokratskog foruma, Nove Srbije, 1 od 5 miliona, Mađarskog pokreta, Vlaške stranke, Tolerancije Srbije, Lokalni pokret Klip, DSS, Zelene stranke i tri manjinske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar