Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

Opozicione stranke različito reaguju na sporazum koji je potpisan u Vašingtonu - od kritika celokupnog sporazuma ili njegovih delova, do podrške dokumentu kao napretku koji je značajan za dalje odnose Beograda i Prištine.

Tako Stranka slobode i pravde tvrdi da u Beloj kući nije potpisan nikakav srpsko-albanski, nego američko-srpski sporazum kao deo predizborne kampanje Donalda Trampa. U današnjem saopštenju SSP se navodi da je sporazum posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a da se dotiče i Beograda i Prištine.

SSP tumači da uvođenje moratorijuma na statusnu pitanje od godinu dana znači da posle isteka tog roka počinju statusni razgovori, ističe da je tzv Kosovo je dobilo priznanje nezavisnosti od Izraela ,a Srbije pristala da preseli ambasadu u Jerusalim, što smatra bezbednosnom opasnošću zbog moguće reakcije muslimanskih ekstremista, a kao dobre strane sporazuma ističe prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine.

Lider DSS Miloš Jovanović ocenjuje da napredak u rešavanju ekonomskih odnosa Srbije i tzv Kosova mouue samo načelno da se pozdravi u zavisnosti od toga da li se njime, kako kaže, ojačava ili slabi pozicija zemle u rešavanju suštinski važnih političkih pitanja.

Jovanović, kako se prenosi u saiopštenju DSS, smatra smatra da se dogovorom u Vašingtonu delegitimiše uloga UN, i u tom kontekstu sporazum ne vidi kao povoljan za Srbiju,

„Svaki potez koji vodi jačanju Srbije je dobrodošao ali nijedan takav potez ne može i ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim pravom – posebno rezolucijom 1244 SBUN – koji predstavljaju jedini mogući okvir rešavanja problema albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji“, poručuje Jovanović.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za lidera LDP Čedomira Jovanovića postizanje dogovora u Vašingtonu, je jedan od ključnih koraka u poboljšanju donosa dva naroda, a da je posredovanje Amerike u u tome da on bude donet, ali i implementiran, jako važno..

„To je posao političara i na Kosovu i u Srbiji nakon današnjeg sastanka u Americi. Da daju sve od sebe da napravimo taj korak napred u odnosima u vremenu pred nama.

Upravo zato podržavam postizanje današnjeg dogovora. O , naveo je Jovanović u saopštenju.

I lider SPO Vuk Drašković kaže da je sporazum u Beloj kući otvorio vrata nade da će se svi preostali sporovi između Srbije i Kosova, kao i u celom regionu rešavati dijalogom i dogovorom.

„Samo tako, a ne zamrznutim konfliktima, otvara se ubrzani put prema Evropi, za ekonomski i demokratski preporod Srbije“, rekao je Drašković i dodao da ohrabruje činjenica da su SAD posvećene evropeizaciji Zapadnog Balkana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare