Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zakon o izborima, protiv koga se, kako je rekao sada "bune" predstavnici opozicije u Srbiji, donet nakon promena 5. oktobra 2000. i da od tada nije menjan, osim što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto. Dačić je rekao i da se niko od predstavnika opozicije, koji u medijima najavljuju da traže dijalog o menjanju izbornih uslova, nije predsedniku Narodne skupštine obratio s takvim zahtevom.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da se predstavnici opozicije bune zbog smanjenja izbornog cenzusa, a da je to bio osnovni zahtev opozicije u vreme vladavine prvog predsednika SPS Slobodana Miloševića.

Dačić je rekao i da se niko od predstavnika opozicije, koji u medijima najavljuju da traže dijalog o menjanju izbornih uslova, nije predsedniku Narodne skupštine obratio s takvim zahtevom.

„Ako postoje problemi treba konkretno da se razgovara. Od političkih stranaka nisam dobio nikakav predlog, dobio sam poziv od Cesida i CRTA-e koji su tražili da ih primim da razgovaramo o tome, da predoče šta oni misle. Nisam ih još primio, a od stranaka niko se nije javio“, rekao je Dačić.

On je ocenio da „cela ta priča treba da se uvede u normalan dijalog“, ali da treba da se zna „šta hoćemo, ko će u tome svemu učestvovati“.

„Ima onih koji ne žele (da učestvuju u dijalogu), ima i nekih stranaka koje nisu zadovoljne Tanjom Fajon, to su predstavnici vladajuće koalicije, računajući i moju. Možemo da razgovaramo, ali ne jezikom ucena. Njima je jezik ucena ili bojkot izbora, ili organizovanje demonstracija“, kazao je Dačić.

Povodom pojedinačnih zahteva opozicije da se razdvoje parlamentarni od lokalnih i predsedničkih izbora, kao i da na svima njima ne može da bude nosilac liste neko ko na tim izborima ne učestvuje, Dačić je rekao da su ti zahtevi još uvek neslužbeni. Dodao je da su u prethodnom periodu na način protiv koga se sada bune „svi bili nosioci izbornih lista, i Milošević, i Šešelj, i Vojislav Koštunica i Boris Tadić“.

On je rekao da se zalaže za to da „ne može na svakoj listi da stoji Aleksandar Vučić ili Ivica Dačić“, na izborima na kojima nisu kandidati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar