Foto:TANJUG/ DOPISNIK KiM

Opozicija je i na današnjoj sednici skupštine kritikovala dvogodišnji rad kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovih ministara.

Predsednik PDK Memlji Krasnići kazao je da je za dve godine vlade Aljbina Kurtija Kosovo napustilo 107,000 ljudi, a kao odgovor nakon što se kosovski premijer pohvalio onim što predstavlja kao uspehe svoje vlade.

„107,000 građana tokom prethodne godine pobeglo je sa Kosova, ne kao turisti, već kao emigranti koji su izgubili nadu u perspektivu koju naša zemlja može da ponudi. Kosovo je depopulisano. Ova migracija najbolje govori koliko su ljudi i porodice zadovoljni vašom vladom. Recite tim porodicama, 100,000, čija su deca pobegla za vreme vaše vlade, kako ste dobro vladali i kako ste poboljšali njihove živote“, kazao je Krasnići, prenosi KoSSev.

Rad Vlade Ajbina Kurtija neuspešnim nazvao je i poslanik Demokratskog saveza Arben Gaši, podsetivši ga na obećanja koje je dao tokom predizborne kampanje, kao i na probleme koji su se dešavali u prethodne dve godine.

„Nažalost, danas govorimo o Kurtijevim dvogodišnjim neuspesima. Ako govorimo o ekonomiji i počnemo sa prvim pitanjem koje je obećao, rekao je da će uspostaviti pun reciprocitet sa Srbijom i da je to pitanje nedelja, ne meseci, a rezultat za dve godine vlade je 370 miliona evra vredan uvoz iz Srbije… Gubitak uzoraka Astrita Deharija je vaša odgovornost. U regionalnoj politici jedino će ostati upamćeno veličanje Olivera Ivanovića, veličanje ratnog zločinca. Rekli ste da ćete sa Srbijom razgovarati tek posle izvinjenja. Išli ste na dijalog i napravili dogovor koji ste sami obećali da nikada nećete i sada ćete formirati Asocijaciju. Vi, premijeru, uspostavljate teritorijalnu autonomiju opština sa srpskom većinom, a to je najteže kršenje Ustava Kosova. Danas govorimo o dvogodišnjem neuspehu i invalidnosti. I u naredne dve godine bićete promašaj sa ovom logikom, sa ovim gutanjem vlasti, sa ovim stvaranjem upražnjenih mesta u državnim institucijama“, rekao je Gaši.

Lider AAK Ramuš Haradinaj takođe je kritikovao vladu, optuživši je da budžet drži kao taoca, a ono što je Kurti predstavio kao uspehe nazvao je lažnim.

„Osam stotina miliona kosovskog budžeta je bio talac u periodu inflacije. Molim vas, da li se ova devalvacija novca naziva uspehom? Ako ste negde pročitali da se tako nešto zove uspeh, ne znam ko vas je naučio i vara se da je to uspeh. Imate perfidne strategije, hoćete da zamorite ljude, opštine, preduzetnike, želite da ih pretvorite u robove i učinite da zavise od vas za milostinju. Slušam ove reči o ekonomskom uspehu. Ko je povećao kupovnu moć u Skupštini? Ne razumem zašto ste izbacili bes na svoju zemlju?“, rekao je Haradinaj.

„Nekada si rekao Hašimu Tačiju sa ove govornice „Idi Hašim, idi jer ovo, ono, takva je bila stvar i otišao je Hašim. Šta je bolje na ovom tvom Kosovu, molim te. Od kada si ti došao ne vidim da je neko imao dobiti od tebe. Ne znam da je jedan profesionalac jednog sektora ima koristi. Stoga ti i ja kažem – idi Aljbine jer ništa na Kosovu ne osvetljavaš, samo ne mogu da ti kažem idi gde su oni. Ali idi gde ti hoćeš, samo idi“, zaključio je Haradinaj.

***

BONUS VIDEO – Kosovo između novih tenzija i nastavka briselskog dijaloga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar