Nakon odluke Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu, kojom je SNS-u dodeljen još jedan mandat pa umesto 29 imaju 30 odbornika, većinu za formiranje vlasti obezbedio im je mandat Ruske stranke. Taj glas dao je "Rus" Tihomir Stanić, koji je u ponedaljak zajedno sa naprednjacima uz trubače proslavio ovu većinu. Inače, protiv Perića je opozicija još u maju podnela krivičnu prijavu zbog falsifikovanja potpisa, a kroz celu kampanju je skretana pažnja da je u pitanju fantomska lista.

Posle kopernikanskog obrta u Nišu, gde je nakon odluke Gradske izborne komisije (GIK) dodeljen još jedan mandat SNS, naprednjacima je u pomoć pritekla Ruska stranka i obezbedila im skupštinsku većinu za koju je potreban 31 glas.

Taj glas obezbedio je Tihomir Perić, čovek koji sam kaže da nije Rus i da čak ni ne govori ruski. Ipak, mandat je dobio, a nakon izbornog dana otišao je na proslavu u centralu SNS u Nišu, gde su naprednjaci uz trubače i slavlje proglasili da imaju većinu.

Tihomir Perić Foto: Printscreen/N1

Kamere su zabeležile brojne kadrove zbog kojih je javnost cinično govorila da Periću nije prijatno što je tamo i da je utisak da je daleko manje euforičan od izvornih naprednjaka.

Kandidat za gradonačelnika Đorđe Stanković ocenio je da je Perić svakako proizvod SNS, a da je njegova kandidatura bila sporna i da su zbog toga podneli krivičnu prijavu za falsifikovanje potpisa još krajem maja.

“Perić je kandidovan da bi odigrao ovu ulogu. Ruska stranka ne bi smela da ima status manjinske partije u Nišu”, kazao je Stanković Novu.

Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim kontroverzne odluke oko davanja mandata SNS i podrške Ruske stranke u kojoj nema Rusa, ova lista je još u kampanji privukla veliku pažnju i to zbog optužbi da su fantomska lista.

Opozicija u maju podnela krivičnu prijavu protiv Perića zbog falsifikovanja potpisa

Nova.rs došla je do krivične prijave protiv Perića, u kojem je opozicija objavila da su Ruska stranka i Tihomir Perić neovlašćeno prikupljali i koristili lične podatke više desetina lica – birača, a zatim navodio službena lica na overavanje saglasnosti birača za kandidovanje na izborima.

“Kako su se u radnjama okrivljenih stekli svi elementi bića krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka iz čl.146 KZ RS i krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja iz čl.358 KZ RS, to molim tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene postupak protiv prijavljenih”, navodi se u krivičnoj prijavi od 21. maja, u koju je Nova.rs imala uvid.

PROČITAJTE JOŠ:

Koalicija „Biramo Niš“ podnela je tada Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu i protiv predsednice opštinske izborne komisije Gradske opštine Palilula Gordane Ristić i protiv sekretarke te izborne komisije Slobodanke Đorđević Mladenović zbog osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo povreda na pravo kandidovanja.

„Predsednica i sekretarka opštinske izborne komisije u Paliluli su prospustile zakonsku obavezu da provere ispravnost podnetih kandidatura, potpisa i ostalih pratećih priloga uz listu kandidovanja i tako je došlo do toga da tri kandidata liste „Aleksandar Vučić – Palilula sutra“, navela je opozicija 21. maja.

U Nišu još uvek neizvesno, opozicija zatražila uvid u izborni materijal

Lista „Biramo Niš“ predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal zbog toga što je noćas, kada je Gradska izborna komisija završila brojanje glasova, bio jedan rezultat, da bi se jutros javio problem sa devet biračkih mesta, što je dovelo do drugog rezultata lokalnih izbora u Nišu.

Da je došlo do promene od pet ujutru do podneva potvrđuje i Danijel Dašić, član Gradske izborne komisije ispred „Kreni-promeni“.

Kazao je da je u ponedeljak u pet sati komisija završila sednicu sa 100 odsto obrađenih podataka i da je tada lista oko SNS imala 29 mandata.

BONUS VIDEO: Ko je pobedio na izborima u Nišu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare