Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u periodu od 15. marta do 30. aprila u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom bio zastupljen ukupno 18 sati i 35 minuta. Što znači svaki dan u proseku oko 25 minuta. To pokazuje najnoviji monitoring Biroa za društvena istraživanja, Apsolutni rekorder je televizija Pink, koja je predsedniku posvetila čak osam sati i 45 minuta u svojim dnevnicima u pomenutih mesec i po dana.

Monitoring dnevnika šest televizija sa nacionalnom frekvencijom koji je radio BIRODI, pokazuje da je predsednik Srbije ubedljivo najzastupljenija politička ličnost u glavnoj informativnoj emisiji RTS-a, Pinka, Hepija, TV Prve, B92 i N1.

televizije 15.03-30.04 2021 Izvor: BIRODI

Pojedinačno gledano, u periodu od 15. marta do 30. aprila ove godine Vučiću je najviše prostora dato na televiziji Pink, ukupno osam sati 45 minuta i 40 sekundi, odnosno 63,7 odsto ukupnog vremena.

To znači da je svakog dana u dnevniku Pinka, Vučiću bilo posvećeno u proseku nešto više od 11 minuta.

Sledi B92 sa dva sata 34 minuta i 55 sekundi. U stopu ih prati Radio televizija Srbije sa dva sata devet minuta i 16 sekundi, pa N1 sat 48 minuta i 42 sekunde. Na posletku ide Hepi sa jedan sat 40 minuta i 31 sekundom i TV Prva sa sat 36 minuta i 14 sekundi.

Kada se ove brojke saberu dolazi se do podatka da je Aleksandar Vučić za mesec i po dana u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom bio zastupljen ukupno 18 sati i 35 minuta.

Poređenja radi premijerka Srbije Ana Brnabić u istom vremenskom periodu bila je u dnevnicima svih šest televizija zajedno nešto više od dva sata.

Kritika mrtva 

Vrlo zabrinjavajući trend koji je pokazao ovaj monitoring jeste i ton u kojem je Vučić predstavljen. Mahom je reč o pozitivnom, manje neutralnom tonu, dok kritike gotovo da uopšte i nema. Osim na televiziji N1.

Možda i najviše zabrinjava, potpuni izostanak kritike na javnom servisu.

Tako je u ovom periodu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dnevniku RTS bio zastupljen dva sata i devet minuta i to bez ijedne sekunde kritike. Pozitivno je predstavljen čak 94,2 odsto vremena, a neutralno 5,8 odsto.

RTS se ni prethodnih godina nije mogao pohvaliti ikakvom kritikom predsednika Srbije i vlasti uopšte, ali je svakako zabrinjavajuće to što što je u 2021. godini ubijeno i onih 13 sekundi kritike, koju je Vučić imao na javnom servisu u istom ovom periodu prošle godine.

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović komentarišući najnovije rezultate njihovog monitoringa za Nova.rs je rekao da ovo treba da ispita REM.

Foto: Printscreen FoNet/Video

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare