„Opozicija će izaći na izbore ako bude nekog ustupka vlasti“

Politika 14. jul. 202115:41 > 15:42
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Đorđe Vukadinović, koji na međustranačkom dijalogu učestvuje kao deo grupe udružene opozicije oko Narodne stranke, kaže da je režim hteo da izbegne paritetnu radnu grupu koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i evropskih posrednika, a koju je predlagala opozicija tokom druge runde, pa je rešeno da se sve prepusti evroparlamentarcima. Strahuje da će papir evroparlamentaraca biti - uzmi ili ostavi. Verujem da je opozicija sklona izlasku na izbore, ali ako bude nekog ustupka režima, naveo je i dodao: "Ključna stvar je dobra volja vlasti".

Prethodnog vikenda održana je druga runda međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog paralamenta. Sa tog sastanka učesnici su izašli s različitim utiscima – od toga da je atmosfera bila korektna do toga da je bilo teških reči i primitivizma. Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da je bilo i jednog i drugog – da je u nekom smislu to bilo korektno i konstruktivno, ali je bilo i takvih tonova. Bilo je 17 učesnika na listi, 15 se pojavilo, a apsolutnu većinu činili su članovi vladajuće koalicije plus satelit opozicija, praktično opozicione grupe su bile na prste jedne ruke da prebrojite, rekao je Vukadinović gostujući u emisiji N1 Studio Live.

A od te preostale manje polovine učesnika, „polovina nazovi opozicionih predstavnika“, kaže, je koristila ta svoja dva ili tri ili pet minuta tokom kojih su mogli da kažu nešto na to da kritikuje i opoziciju i bojkot. Umesto da saopšte svoje primedbe, oni te minute koriste da kritikuju bojkot, a tu sede zato što je bio bojkot, kaže Vukadinović, ne želeći da navodi ko je bio u pitanju.

Vukadinović je rekao da su i evroparalemtarci naveli da je ishod prethodnih izbora nametnuo potrebu i pokazao da je potrebno nastaviti dijalog o izbornim uslovima. „Šta je to nego indirektna potvrda uspešnosti ili poluuspešnosti bojkota“, pita.

Kaže da se „prava“ opozicija nije bavila kritikovanjem tog drugog dela opozicije, već da su se oni obraćali vlasti ili evroparlamentarcima. „Jednodušni stav ove, da kažemo, prave opozicije, jeste, tokom ta dva dana, bio da se napravi paritetna Radna grupa sa predstavnicima vlasti, opozicije i evropskih posrednika, da se za mesec i po izradi zajednički predlog i da se s tim ide na plenum“, preneo je. Doslovno svi sa strane bojkotaša su bili za to, pa i čak i neki deo ove mekše opozicije, naveo je.

Onda je, kaže, to promenjeno u poslednjem trenutku i rešeno da se sve, ipak, prepusti evroparlamentarcima. Vlast se nije bunila, bar ne direktno na to, ali je očigledno da su želeli da izbegnu paritetnu radnu grupu, kaže Vukadinović. Jer, kako navodi, u tom slučaju bi opozicija imala neku mogućnost uticaja i kontrole onoga što se predlaže. „A ovako se biti, plašim se, uzmi ili ostavi, ali nećemo to lako da prihvatimo… Postoji sumnja da će evroparlamentarci, u nekoj koordinaciji sa onima koje oni izaberu, a i sa predstavnicima Skupštine, čitaj vlasti, napraviti neki papir – pa će biti uzmi ili ostavi“, navodi.

Pročitajte još...

Opozicija neće, kaže, na predlog evroparlamentaraca moći da utiče, već tek kad bude 1. septembra predočeno, razgovaraće kad sledeći put dođu. Evroparlamentarci su na sebe preuzeli odgovornost, navodi Vukadinović, a vlast – „stalo im je da ako bude morala da učini neki ustupak, a to će mislim morati, ona će pre to učiniti pred svojima, u ovom drugom, paralelnom dijalogu, pred, da tako kažem, konstruktivnom opozicijom i eventualno u dijalogu sa Evropljanima, samo da ne bude da se nešto čini ovoj mrskoj opoziciji“. Kaže i da tu vidi neku dozu licemerja, ali smatra će nekog rezultata biti.

Upitan da li će promene biti dovoljne da opozicija izađe na izbore, kaže da vremena ima, ali da već rokovi cure. Ako je do kašnjenja, nije do opozicije, dodaje. Vremena će teoretski biti, jer je ideja da se završi do kraja septembra pa će biti vremena od onih šest iili sedam meseci za implementaciju. „Ključna stvar je – dobra volja vlasti. Evroparlamentarci (autoritet institucije koja stoji iza njih) može da utiču na vlast donekle, ali ako nema dobre volje vlasti…“

Advokat Vladimir Gajić iz Narodne stranke je na Tviteru napisao da će pozvati Predsedništvo Narodne stranke da ne učestvuje u dijalogu, koji je, kako je napisao, farsa, Vukadinović navodi da se ne može reagovati na svaku tviter objavu, dodajući da nije bilo prijatno na tim sastancima, kada su „Marijan Rističević i Vladimir Orlić pre svega, mahali tekstovima iz tabloida i time hteli da relativizuju sve naše zamerke time“, i s dva tvita i tim tekstovima tvrdili da su oni (vlast) ugroženi i da su žrtve.

On je primetio da režimski mediji proizvode to da će evroparlamentarci da navijaju za opoziciju. „Oni će u najboljem slučaju biti neutralni, a mislim da po logici misije oni više odgovaraju vlasti, jer oni imaju cilj i na neki način uspeh njihove misije će zavisiti od toga da li opozicija da izađe na izbore“, kazao je.

Upitan da li opozicija izlazi na sledeće izbore, kaže da se ne zna ni kakav će predlog biti, ali da je siguran da je sklona izlasku. Međutim, dodaje – mora imati neki povod ili nešto za šta se mora uhvatiti. „Više verujem da će biti izlaska na izbore, ali ne bi valjalo da vlast računa – izaći će se sigurno. Verujem da će se izaći, ali ako bude nekog ustupka od strane režima“, dodao je.

O RTS-u, ali i o drugim televizijama s nacionalnom frekvencijom

Govoreći o RTS-u, Vukadinović je podsetio da je bukvalno dan pre dolaska evroparlamentaraca na javnom servisu gostovao lider DS Zoran Lutovac. „Dovoljno nije, ali jeste korak u dobrom pravcu“, kaže, dodajući da nema pomaka dok opozicija ne bude listala štampu u jutarnjem programu i dolazila na javni servis i na televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Dodaje da je na sastanku najviše reči bilo o javnom servisu. I neko od parlamentaraca je pomenuo da, po Zakonu o informisanju, i ostale televizije sa nacionalnom frekvencijom imaju određene obaveze, dodao je. „RTS daje neke naznake, pod pritiskom, da bi mogao nešto da učini, ali bi morale biti slične promene i na ostalim televizijama sa nacionalnim frekvencijama, jer džaba vama ako imate neku malu propusnost na RTS, a ostale televizije sa navionalnom frekvencijom – da se nastavi bombardovanje na najstrašniji način po opoziciji“, dodao je.

On konstatuje da to „jeste neki nagoveštaj, objavljen je unutar tog paralelnog dijaloga“ i smatra da će se sigurno nešto od toga naći na papiru evroparlamentaraca. Medijski set je važan, ali je to samo jedan u paketu drugih zahteva, dodao je. Kaže da grupacija čiji je bio predstavnik stoji na stanovištu da su parlamentarni izbori ne samo neophodni, već da je poželjno da budu pre ovih drugih, kao vrsta testa. Ali, čini se da je deo opozicije zainteresovaniji za gradske, beogradske izbore, a Vučiću je stalo do predsedničkih, dok je stranim posrednicima bitno da izvedu opoziciju na izbore, naveo je Vukadinović.

Kaže da opoziciji nije lako, ali da je sklona da izađe, da je izvukla neke pouke iz prošlogodišnjeg bojkota, ali da je problem ako vlast nije izvukla neke pouke i ako im se sviđa da imaju ovakvu skupštinu. On je mišljenja da se mnogima u vlasti intimno sviđa sadašnje stanje u parlamentu, ali da su svesni, bar deo njih, da to ne može doneti dugoročni politički put.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar