Foto: Nova.rs

Zbog odlučnosti da svoje kolege povedu u protestnu šetnju usled odluke države da ih izbaci iz domova, Marko Radović i Stefan Ninić, studenti Univerziteta u Beogradu, prepoznati su kao lideri protesta koji su pokrenuti prethodne večeri. Oni za naš portal ističu da je borba protiv nepravde ono što ih je podstaklo u iskazivanju bunta, te da je važno da njihove kolege ostanu istrajne u svojim zahtevima, jer je očigledno da poseduju snagu da menjaju stvari u društvu.

Stefan Ninić je student završne godine na Fakultetu Političkih nauka i živi u „Studenjaku“ na Novom Beogradu. On za naš portal kaže da je, čim je stigla vest da će studenti ponovo biti iseljeni iz svojih domova, izašao revoltiran na terasu svoje sobe kako bi iskazao nezadovoljstvo.

“Momenat kad vam neko kaže ‘sutra idete kući’, dok se u tom trenutku održava ispitni rok, je onaj trenutak kad je prevršena svaka mera. Iste sekunde sam izašao na terasu svoje sobe, čuo još jednog momka pored koji je takođe negodovao, i tad smo doneli odluku da izađemo napolje i da pozovem ljude”, objašnjava Stefan kako se našao na čelu studentske kolone:

“Sve se spontano odigralo. Pozvali smo na pobunu, svesni da neće biti ništa od ovoga ukoliko budemo čekali”.

Foto: Privatna arhiva

Ninić kaže da oseća odgovornost zbog toga što je prepoznat kao jedan od lidera studenata, te da se saoseća sa svim svojim kolegama.

“Znam koliko se svi muče studirajući u ovoj zemlji. Bila bi velika šetata da sve ostane na ovome. Verujem da ljude po prirodi pokreće borba za sopstvenu egzistenciju i da je to bio najveći razlog zbog čega su se studenti u velikom broju odazvali prethodne večeri. To je ljudskoj prirodi. Ali, videli smo da postoji energija, što znači da, ako se grupišemo, možemo da utičemo na odluke političara. Ne znam kad je pre ovog slučaja Vučić u roku od sat vremena promenio ranije donetu odluku”, kazao je on, dodajući da je obaveza studenata da se bore i protiv svih drugih pogrešnih odluka koju donosi vlast.

“Ne moraju da se one tiču isključivo studenata, već mi treba da se borimo protiv svake nepravde. Bilo da je reč o podršci radnicima kojima su neopravdano smanjene plate, penzionerima sa smanjenim penzijama ili onim ljudima koji se bore protiv stavljanja reka u cevi. To ja naša obaveza i dužnost”, zaključuje Ninić.

S druge strane Marko Radović kaže da ne stanuje ni u jednom od beogradskih studentskih domova, ali da je kao predstavnik studenata treće godine u paralamentu Filozofskog fakulteta regavao odmah kad je čuo vest da će njegove kolege biti izbačene iz svojih domova.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Mi juče nismo izašli samo zbog nepravde koja je iskazana izjavom predsednika Vučića. Mislim da su se problemi gomilali godinama, a ono što je Vučić sinoć rekao je samo ‘prelilo čašu’”, objašnjava Radović, dodajući da studenti traže samo najosnovnije za svoj život.

“Osećam odgovornost zbog pozicije na kojoj sam se našao. Čovek kad ima javnu reč, on mora imati i odgovornost. Kad je Vučić saopštio odluku da se studenti moraju iseliti iz domova, mene su kolege zvale da im se pridružim u ‘Studenjaku’, što sam učinio. Tad su mi saopštili da bi oni krenuli u taj protest, što sam ja podržao i rekao im da, ukoliko ne krenu sad, gube mogućnost da ostvare budžet i ispitne rokove”, istakao je on, napominjući da svaki dom mora da pronađe dovoljno smelosti i ljude koji će ih povesti u borbu za sopstvena prava.

“Oni su prvi ugroženi i zato je važno da postoji veća hrabrost među njima da se izbore za ono što im pripada”, poručuje Radović.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare