Aleksandar Vučić sa američkim senatorima Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Američki senatori iz Demokratske i Republikanske partije predložili su uvođenje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, koji bi, između ostalog, podrazumevao borbu protiv korupcije i uvođenje sankcija za “destabiluzujuće aktivnosti” u regionu. Grupa na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom uputili su Kongresu predlog zakona, a kosponzori su demokratski senatori Ričard Durbin, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi i republikanski senator Tom Tilis. Pomenuta Šahin i Tom Tilis ranije ove godine boravili su u Beogradu, gde su se sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Sastanku je prisustvovao i senator Kris Marfi, čiji je tekst o susretu sa šefom srpske države izazvao ogromnu pažnju javnosti.

U dokumentu u koji je “Nova” imala uvid navodi se da korupcija i dalje muči region i predstavlja jednu od najvećih prepreka ekonomskom i političkom razvoju. Kampanje dezinformacija, kako se navodi, ugrožavaju kredibilitet demokratskih institucija, integritet nacionalnih izbora i odgovor na epidemiju koronavirusa.

Pročitajte još...

“Korupcija i dezinformacije se šire u političkim okruženjima obeleženim autokratskom kontrolom. Zavisnost od ruskih izvora prirodnog gasa za zemlje Zapadnog Balkana vezuje njihove ekonomije i politiku za Rusku Federaciju i koči njihove težnje za evropskim integracijama. Oslanjanje Zapadnog Balkana na fosilna goriva kao izvore energije nanosi štetu životnoj sredini i ljudskom zdravlju, dok istovremeno koči ekonomski razvoj u regionu. Smanjenje zavisnosti Zapadnog Balkana od ruskog prirodnog gasa i fosilnih goriva je u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država. Rastući uticaj Kine na Zapadnom Balkanu takođe bi mogao imati štetan uticaj na stratešku konkurenciju, demokratiju i ekonomsku integraciju sa Evropom. Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Država igra važnu ulogu u ostvarivanju ciljeva politike Sjedinjenih Država usmerenih na ekonomski razvoj”, navodi se.
Više o sadržaju predloga zakona pročitajte u posebnoj vesti.

Predlagači zakona boravili u Beogradu

Senatorka Šehin predvodila je dvostranačku grupu američkih senatora, zajedno sa Krisom Marfijem i Tomom Tilisom, koja je u aprilu ove godine posetila region.

Tom Tilis iz Republikanske partije inače je senator Odbora za oružane snage SAD, dok su Šahin i Marfi članovi Odbora za spoljne poslove. Tokom posete Beogradu, oni su se sastali sa šefom srpske dražve Aleksandrom Vučićem, a interesantne detalje sa tog sastanka izneo je Kris Marfi, koji je od ranije predsednika Srbije. On je nakon obilaska regiona napisao autorski tekst koji je izazvao ogromnu pažnju javnosti zbog toga što je naveo da mu je Vučić nešto obećao i da će njegove reči moći da izmeri za 60 dana. 

Foto: N1

„Naša prva stanica bio je Beograd, Srbija. Tokom godine, razvio sam odnos sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem – često ručamo kada on dolazi u Vašington. Kad smo stigli u predsedničku kancelariju, srdačno je pozdravio našu delegaciju. Ni Šahin ni Tilis nikada nisu upoznali Vučića, pa sam naš susret započeo tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu između naša dva naroda. Dva minuta nakon mog uvodnog monologa Vučić me prekinuo.

„Naša prva stanica bio je Beograd, Srbija. Tokom godine, razvio sam odnos sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem – često ručamo kada on dolazi u Vašington. Kad smo stigli u predsedničku kancelariju, srdačno je pozdravio našu delegaciju. Ni Šahin ni Tilis nikada nisu upoznali Vučića, pa sam naš susret započeo tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu između naša dva naroda. Dva minuta nakon mog uvodnog monologa Vučić me prekinuo.

“Kris, Kris, Kris… mi se dobro poznajemo. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti.“

“OK, Aleksandre”, odgovorio sam pomalo uzrujano. “Želimo da znam ovo – hoćete li stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili ćete nastaviti da igrate na obe strane?”, prenela je Slobodna Bosna.

„To nas je uvuklo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vešto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je invazija Ukrajine naterala na tačku odluke. Evropska unija – u kojoj Srbija želi da bude – više neće pustiti Vučića da sedi na obe stolice. Moraće da bira, a Vučića smo tokom sata gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje je mogao da napravi prema pravom izboru.

„Nazovi me za šezdeset dana“, rekao nam je kad je sastanak prekinut. “Proveri da li sam učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti.”

„Dogovoreno“, rekao sam mu.

Vučić rekao da nije obećao uvođenje sankcija

Vučić, koji je nakon sastanka sa senatorima rekao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta Srbije, osvrnuo se kasnije na ove reči svog prijatelja Marfije, rekavši da mu nije obećao da će uvesti sankcije.

“Sve što mogu da vam kažem je da je Srbija donela svoje zaključke na Savetu za nacionalnu bezbednost. Naša politika mora da bude politika odgovornosti, koja nije nijedno ni drugo. O nagađanjima kad će neko uvesti sankcije i da li će neko da uvodi sankcije, o tome zaista ne mogu da govorim. Čak ni gospodin Marfi nije rekao da sa ja o tome govorio, a svi domaći mediji su to preneli – kako se samo čeka kad ćemo da uvedemo sankcije“, navodi on, dodajući da je u pitanju sasvim druga tema.

“To se ticalo jednog specifičnog i posebnog projekta. Meni ne pada na pamet da se pravdam. Ja računam da bi vi bili najsrećniji da ja danas uvedem sankcije. Meni držite moralne pridike zato što nisam uveo sankcije i što ću ih uvesti za dva meseca. Zamislite, još dva meseca. Pa 120 dana da izdržite, jedna tako mala zemlja. Daleko je dva meseca… Ali to se odnosilo na nešto drugo”, tvrdio je Vučić.

Američki senatori Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Senatori su po dolasku u regionu naglasili da je, između ostalog, cilj njihove posete namera da prenesu kontinuiranu podršku SAD svojim saveznicima usred ruske agresije na Ukrajinu.

Po dolasku u SAD, Marfije rekao da je održavanje mira i stabilnost na Balkanu ključno za evropsku bezbednost, posebno kad, kako je rekao, Putin postaje sve očajniji u Ukrajini. On je upozorio da postoji rizik da se predsednik Rusije okrene ka drugim zemljama.

“Tokom mog putovanja u region ovog proleća bilo je jasno da Sjedinjene Američke Države moraju produbiti svoj angažman. Ovaj zakon će ojačati američko-balkanske veze, proširiti ekonomske mogućnosti i podržati napore za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije“, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu kongresmena Marfija.

BONUS VIDEO: Šta su rekli senatori SAD tokom boravka u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare