Foto: Shutterstock, Logo, Nova.rs

Firma “Dobergard” ponovo je angažovana na poslovima obezbeđenja i protivpožarne zaštite Beogradske tvrđave. Ovog puta u grupi sa nekoliko ponuđača i to po ceni od oko 70 miliona dinara, što je za 50 odsto više nego lane, kada su takođe obavljali ove poslove. Pored toga, to je i za 27 miliona dinara skuplje nego što je uprava ovog javnog preduzeća procenila da posao vredi.

Zašto je došlo do ovakvog poskupljenja nisu objasnili ni “Dobergard”, ni Beogradska tvrđava, a predstavnici opozicije u gradskom parlamentu imaju svoje objašnjenje – bliskost Srpskoj naprednoj stranci.

Inače, “Dobergard” godinama unazad sklapa vrlo unosne poslove sa javnim preduzećima i državnim instutucijama za poslove obezbeđenja objekata. U više navrata predstavnici opozicije ukazivali su na broj ugovora koje ova firma dobija, uglavnom na tenderima sa jednim ponuđačem. Dakle, bez ikakve konkurencije.

Tako je bilo i prilikom sklapanja novog posla sa Beogradskom tvrđavom.

27 miliona skuplje

Ugovori do kojih je došla “Nova” pokazuju da je grupa ponuđača u kojoj je i pomenuti ”Dobergard” sklopila posao o obezbeđenju Beogradske tvrđave po ceni od 70.472.448 dinara sa PDV-om. Iako je procenjena vrednost ugovora iznosila 43.333.267 dinara.

Izvor: Nova.rs
Izvor: Nova.rs

Dakle, Beogradska tvrđava je pristala da za ove poslove plati 27 miliona dinara više nego što je procenjeno da vrede. I to na tenderu gde se javio jedan ponuđač, iako je po Zakonu o javnim nabavkama ponuđač u obavezi da obezbedi konkurenciju.

Isti posao 2021. godine dobile su dve firme istog vlasnika “Dobergard” i “Dobergard plus” i to po ceni od 46.925.568 dinara. Procenjena vrednost tada je iznosila 43.721.510 dinara.

O ovome je javno govorio odbornik Stranke slobode i pravde u Skupštini grada Beograda Marko Dimić.

On je rekao da je kompanija „Dobergard“ ovaj posao dobila nakon postupka javne nabavke koji je trajao neverovatnih 450 dana.

“Tako će jedna od omiljenih SNS firmi, u grupi sa drugima, obavljati iste poslove koje je obavljala i 2021. godine, ali po ceni koja je veća za više od 50 odsto nego tada. „Dobergard“ je samo u 2021. godine od GSP, Štark Arene, Javnog osvetljenja, Gradskog zelenila, Beogradske tvrđave i Gradske uprave grada Beograda dobio poslove čija ukupna vrednost iznosi pet miliona evra”, rekao je Dimić i naglasio da Beograđani nisu zaboravili da je baš ova firma čuvala sadašnjeg ministra, a bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića od građana na javnoj raspravi za metro i tako praktično onemogućila da se ulože svi prigovori na taj projekat”, naveo je Dimić.

Nastavlja se praksa iz doba Vesića

Šefica odborničke grupe Ujedinjenih u Skupštini grada Mila Popović za novine “Nova” kaže da se nastavlja praksa iz vremena dok je Beograd bio u rukama Gorana Vesića.

Mila Popović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Izgleda da su SNS firme koje godinama dobijaju unosne poslove u netransparentnim javnim nabavkama večne, a Goran Vesić i Aleksandar Šapić su prolazni igrači. Dokaz da dolazak Aleksandra Šapića na mesto gradonačelnika nije doneo ništa novo je da iste firme koje su dobijale poslove na javnim nabavkama nastavljaju da dobijaju poslove kao jedini ponuđači na tenderu. Posle maratonske nabavke koja je počela u decembru 2021. godine, a završila se u februaru 2023. godine, Beogradska tvrđava je opet izabrala grupu firmi sa Dobergardom za isti taj posao, ali za 70 miliona dinara. Otkud 50 odsto povećanja cene? Zašto nije javno obrazložen razlog tog povećanja? Dakle, Aleksandar Šapić koji obaćava suštinske promene u odnosu na njegove kolege iz SNS, jedno priča, ali drugo radi”, poručila je ovim povodom Popović.

Đukić kaže inflacija i rast cena usluga

Redakcija novina “Nova” poslala je pitanja vlasniku firme Dobergard Dušanu Đukiću, kako bismo čuli razloge za povećanje cene za 50 odsto, s obzirom na to da je inflacija oko 15 odsto i da to ne može biti opravdanje.

U odgovoru na naše pitanje, Đukić kaže:

“Najpre vas obaveštavam da je poređenje naše cene iz 2020. godine, a u odnosu na predmetnu ponudu iz 2023. godine neprimereno u odnosu na u međuvremenu više puta korigovanu cenu rada kao i rast cena svih ostalih usluga u prethodne tri obračunske godine, odnosno, uz godišnju inflaciju od oko 15 odsto, kako i sami navodite. Takođe vas obaveštavam i da naša kompanija nikada nijedan posao nije „”dobila”, ali jeste tačno da smo jedni od 7 učesnika konzorcijuma (ne i nosioci posla), koji je pobedio u javnoj nabavci usluga privatnog obezbeđenja za potrebe JP Beogradska tvrđava. Dakle, iz gorenavedenih podataka jasno je da se radi o paušalnim i neistinitim tvrdnjama”, navodi Đukić.

Uputili smo pitanja i JP Beogradska tvrđava, u pokušaju da saznamo zašto su pristali da za poslove obezbeđenja plate 27 miliona dinara više nego što su planirali.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Neki SNS koriste kao džuboks za bogaćenje Teške optužbe Zorane Mihajlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare